Financial Times: Dacă încearcă să anuleze Acordul de Asociere, Dodon ar putea avea soarta lui Ianukovici

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon ar putea acea soarta fostului lider de la Kiev Victor Ianukovici, dacă va încerca să anuleze Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, scrie Financial Times.

Potrivit publicației, declarațiile lui Dodon făcute marți la Moscova cum că PSRM va anula Acordul de Asociere RM-UE dacă va avea majoritate în Parlament după alegerile din 2018 vor fi privite cu îngrijorare în capitalele Uniunii Europene.

„Declarațiile liderului moldovean vor fi privite cu îngrijorare de capitalele europene. Ele au o lovitură semnificativă pentru programul Parteneriatului Estic a blocului celor 28 de state, care oferă asociere și posibilitatea extinderii zonei de liber schimb în șase foste republici sovietice. Numai Georgia și Ucraina, împreună cu Republica Moldova, au semnat acordurile”, scrie Financial Times.

Potrivit publicației, acțiunile președintelui Dodon seamănă cu cotitura bruscă în soarta politică a lui Viktor Ianukovici, când președintele Ucrainei, în 2013 a renunțat la semnarea Acordului de asociere cu UE sub presiunea lui Putin. Decizia acestuia a declanșat proteste pro-europene la Kiev, care au dus în cele din urmă la căderea lui Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia și imixtiunea militară rusă în estul Ucrainei.

Citește și: (VIDEO) Dodon i-a promis lui Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere RM-UE

Jurnaliștii de la Financial Times remarcă faptul că declarația de marți a liderului de la Chișinău vine în contradicție cu programul său electoral, când spunea că nu se va atinge de acest Acord.

„Declarația lui Dodon privind Acordul de Asociere vine în contradicție cu retorica din campania electorală, când sprijinea retragerea acestuia, dar a doua zi după victorie s-a schimbat”, scrie publicația citată.

Jurnaliștii străini remarcă faptul că noul președinte și-a schimbat mesajul asemeni lui Ianukovici, la presiunile din partea președintelui rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a salutat „curajul” de care a dat dovadă Dodon la începutul acestui an, când a mers în stânga Nistrului pentru a se întâlni cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, revenind la ideea federalizării Republicii Moldova, pe care a promovat-o și anterior, în perioada primului mandat la șefia statului a lui Vladimir Voronin.

El a adus aminte de situația din 2003, când cele maluri ale Nistrului au fost aproape de a semna memorandumul Kozak, dar președintele Vladimir Voronin s-a răzgândit pe ultima sută de metri.

„Din păcate conducerea Moldovei și-a schimbat în mod neașteptat și acest lucru nu s-a mai realizat. Eu spre că vom reveni la această problemă și nu doar cu vorba, dar și prin fapte.

De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat că „a învățat din greșelile trecutului” și că este sigur că „acele greșeli nu se vor repeta”.

Citește și: (VIDEO) Putin revine la ideea federalizării Republicii Moldova și salută „curajul” lui Dodon în acest sens

De menționat că, în campania electorală și după victoria în alegerile din noiembrie, Dodon a făcut afirmații contradictorii pe tema Acordului de Asociere. La unele evenimente publice și discuții cu presa rusă a spus că el trebuie denunțat, dar apoi, la întrevederi cu oficiali europeni și interviuri cu presa din UE a recunoscut că șeful statului nu poate iniția asemenea renegocieri și a asigurat că nu vrea să denunțe înțelegerea.

În iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și cel cu privire la Comerțul Liber și Aprofundat. După ratificarea acestor acorduri de către Parlamentul Republicii Moldova, relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit. În baza acordurilor menționate mai sus, Moldova și-a deschis total piața pentru mărfurile europene. Moldova, având temerea că prin Moldova vor fi efectuate operațiuni de reexporturi ale mărfurilor europene în Federația Rusă, a interzis pe o anumită perioadă importul unor produse din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...