„Am văzut cu consternare publicarea de către presă a unor declaraţii incalificabile ale preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în timpul vizitei sale la Moscova, prima, de altfel, din mandatul său proaspăt de preşedinte. Respectăm, fireşte, şi am luat act de alegerea făcută de cetăţenii Republicii Moldova, în condiţii de absenteism major, pentru preşedintele statului. Considerăm, totodată, că afirmaţii care fac referire la o presupusă Moldovă Mare până la Carpaţi sau referirea la faptul că Rusia Ţaristă, care a ocupat Basarabia nu trebuia să se oprească pe Prut, ci sa ocupe întregul principat al Moldovei, sunt intolerabile în relaţiile dintre reprezentanţi responsabili ai statelor, cu atât mai mult a celor vecine şi cu origini comune”, a declarat Cătălin Predoiu.

„Afirmaţiile făcute cu nonşalanţă la Moscova de preşedintele Republicii Moldova reflectă euforia post-electorală a proaspătului preşedinte, dar e în măsură să reflecte poziţionarea domnului Dodon în situaţia de a revendica direct teritorii ale României şi, indirect, ale Ucrainei, singurii doi vecini ai statului al cărui preşedinte este. Înclinaţiile lesne interpretabile ca iredentism calificat sunt în măsură să provoace instabilitate şi reacţii dure la nivelul clasei politice şi a societăţii în Republica Moldova şi România”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

În această situaţie, politicianul român a venit cu un apel către Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe şi Parlamentul de la Chişinău: „Cer Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău clarificări urgente în legătură cu afirmaţiile domnului preşedinte Dodon, dar şi reacţii adecvate privind acţiunile şi afirmaţiile făcute privind asocierea la Uniunea Euro-asiatică a statului Republica Moldova. Dorim ca instituţiile statului cu atribuţii constituţionale în materie să clarifice explicit şi fără echivoc poziţia Republicii Moldova şi să sancţioneze derapajele din afirmaţiile lui Igor Dodon care nu sunt conforme cu politica externă stabilită de Parlament şi promovată de către Guvern”.