Cum ar putea Trump să tenteze şi alte ţări să iasă din UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea tenta şi alte state să părăsească Uniunea Europeană, prin încheierea unui acord comercial avantajos cu Marea Britanie, susţine omul de afaceri care ar putea fi viitorul ambasador american la Bruxelles.

Ted Malloch – un vocal susţinător al ieşirii britanicilor din blocul comunitar, care este de aşteptat să fie numit ambasador la UE la ceremonia de investire a lui Trump de vineri – a declarat că este o idee „ingenioasă” să le oferi posibilitatea statelor membre UE să încheie parteneriate bilaterale cu SUA, după cum intenţionează să facă viitorul lider de la Casa Albă cu Marea Britanie.

Conform legislaţiei europene, ţările membre nu pot semna pe cont propriu acorduri comerciale cu părţi terţe, aşa că orice stat UE care ar vrea să facă asta ar trebui, mai întâi, să părăsească Uniunea, relatează The Independent.

Comentariile lui Malloch vin după ce Donald Trump a declarat recent că Brexitul este „un lucru grozav” şi a spus că şi alte ţări vor urma exemplul Regatului Unit.

Ted Malloch a dezvăluit că un acord comercial între SUA şi UK va începe cu termenii de bază, însă va fi consolidat şi va ajunge la un nivel comparabil cu cel al Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) – un tratat pe care UE se aştepta să îl semneze cu Statele Unite în viitor, însă negocierile au fost suspendate după ce Trump a câştigat alegerile prezidenţiale.

Omul de afaceri a subliniat că orice alte acorduri viitoare vor fi făcute individual cu ţările europene, după cum a precizat si Trump foarte clar.

„Cred că ideea de a oferi un asemenea parteneriat – negociat bilateral cu ţările europene – este una ingenioasă. Avem de-a face cu preşedintele Trump şi, în mod evident, când vine vorba de politica externă, este dispus să schimbe regulile şi să facă ceva destul de diferit”, a explicat Malloch


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...