Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2017

Astăzi, la Kremlin, a avut loc întrevederea oficială a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin

Astăzi, la Kremlin, a avut loc întrevederea oficială a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin

În cadrul întrevederii părțile au discutat chestiuni cu privire la mai multe subiecte de importanță majoră pentru țara noastră precum relansarea relațiilor bilaterale economice, sociale și culturale, revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, situaţia migranţilor muncitori moldoveni în Rusia, reglementarea diferendului transnistrean, etc.

Președintele Federației Ruse a menționat în debutul întrevederii importanța pe care o acordă Rusia, colaborării cu Republica Moldova: ”Moldova este un partener important pentru Rusia în regiune. Din păcate, ştim cu toţii că, în ultima perioadă de timp, relaţiile dintre ţările noastre n-au fost dintre cele mai bune. O confirmare în acest sens este şi reducerea practic, de două ori, a schimbului comercial.

Totuşi, sper foarte mult că prima vizită pe care o întreprindeţi în Rusia (este prima dumneavoastră vizită în calitate de Preşedinte al ţării) va fi un bun impuls pentru dezvoltarea relaţiilor între statele noastre pe toate dimensiunile.

Bineînţeles, eu şi colegii mei, Vă felicităm cu ocazia alegerii în funcția de Preşedinte al Republicii Moldova şi cu învestirea în funcţie.”

La rîndul său, Igor Dodon a declarat: ”Stimate Vladimir Putin! Stimați colegi!
În primul rînd, Vă mulţumesc mult pentru felicitări. Vă mulţumesc pentru cuvintele calde, care au fost rostite la sfîrşitul anului trecut şi în ultimii cîţiva ani.

Sînt convins că asistăm la începutul unei noi perioade în relaţiile noastre. Din păcate, în ultimii şapte ani de zile, chiar şi din actele strategice ale statului moldovenesc a dispărut noțiunea despre parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Dar, anul trecut, poporul moldovenesc a votat pentru un nou Preşedinte al ţării şi a votat pentru programul acestuia. Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova şi-au dat votul pentru păstrarea statalităţii, pentru neutralitate, pentru parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, pentru soluţionarea conflictului transnistrean, pentru păstrarea valorilor noastre tradiţionale ortodoxe. Sperăm foarte mult şi noi, speră foarte mult şi poporul Moldovei că, începînd cu anul 2017, pentru noi va începe o nouă etapă şi vom reuşi să relansăm parteneriatul strategic pe domeniile de bază.

Este prima vizită oficială după alegerea mea şi prima vizită oficială a Preşedintelui Moldovei din anul 2008. În ultimii nouă ani, nimeni din conducătorii ţării nu s-a aflat cu o vizită oficială în Federaţia Rusă. Anume de aceea, majoritatea cetăţenilor și întreaga Moldovă urmăreşte atent această vizită, sperînd mult în soluţionarea problemelor care, indiscutabil, s-au acumulat.”

Pe marginea întrevederii părțile au susținut o conferință de presă, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus