Profesorii renunță la proteste pe perioada negocierilor

Profesorii şi liderii sindicali au decis să suspende acţiunile de protest pe perioada negocierilor privind revendicările înaintate Guvernului. Aceasta după ce sindicaliștii din învățământ au pichetat astăzi sediul Guvernului, cerând majorarea salariilor cadrelor didactice și a personalului auxiliar din ramură.

În cadrul şedinţei Comisiei de negocieri, reprezentanţii Guvernului au subliniat că autorităţile au iniţiat mai multe acţiuni privind modernizarea sistemului educaţional şi sporirea veniturilor angajaţilor din sector. Vicepremierul pe probleme sociale Gheorghe Brega a declarat că aceste reforme fiind planificate din timp, iar resursele financiare necesare au fost prevăzute în Bugetul de Stat.

”Am decis desfășurarea protestelor pentru că, până în prezent, nu s-a întreprins nimic. Acum, când Guvernul a făcut un pas în întâmpinare, prin demararea oficială a procesului de negocieri, decizia privind continuarea acțiunilor de protest ne aparține”, a declarat la rândul său Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

Oleg Budza, președintele CNSM  a declarat că schimbarea atitudinii guvernării, prin demararea negocierilor, este rezultatul insistenței și eforturilor conjugate ale sindicaliștilor. ”Este un pas important, am demonstrat că suntem o forță. Acum urmează să vedem cum se va activa în grupul de lucru, în ce măsură vor fi satisfăcute cerințele noastre și care vor fi acțiunile ulterioare”, a spus liderul sindical.

Următoarea şedinţă a Comisiei de negocieri a fost stabilită pentru 20 ianuarie.

De notat că sindicaliștii din educație au înaintat 6 revendicări: majorarea cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic; egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii; reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști la 75% pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate; recalcularea anuală și necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2017.

Foto: Sindicate.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.