Societatea civilă, despre concursul privind selectarea noii conduceri ANRE: „Solicităm audierea candidaților în ședințe deschise”

Anticoruptie.md
17/01/2017
Foto simbol

Mai mulți reprezentanți ai societății civile și experți în energetică solicită Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului să revizuiască condițiile concursului de selectare a candidaților la funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE). Deși este vorba despre un concurs public, audierile celor înscriși în concurs, precum și ședința la care va fi luată decizia finală ar urma să se desfășoare cu ușile închise, „fapt care afectează transparența procesului de selectare și trezește neîncredere în calitatea și imparțialitatea concursului”, potrivit declarației publice.

Semnatarii documentului susțin că viitorii directori ai Consiliului de administrație al ANRE trebuie aleși de o comisie specială, bunăoară după modelul celei care l-a selectat pe Guvernatorul Băncii Naționale. Și asta pentru că membrii Comisiei economie, buget și finanțe, care desemnează candidații conform legii, nu ar avea suficiente cunoștințe specifice domeniului energetic, unul foarte complex. Din această comisie ar trebui să facă parte și specialiști ai instituțiilor internaționale care dețin expertiză în domeniu.

Totodată, autorii susțin că trebuie revăzute și criteriile de evaluare a candidaților, propunând o grilă alternativă. „Solicităm ca atât audierile candidaților, cât și aprobarea deciziei să aibă loc în cadrul ședințelor deschise, cu acces din partea mass-media și cu publicarea stenogramelor audierii fiecărui candidat. (...) Considerăm că este binevenit un angajament public exprimat din partea Comisiei în privința faptului că persoana care va obține cel mai bun scor în urma concursului va fi propusă Parlamentului pentru desemnare”, se mai spune în declarație.

Organizarea concursului de selecție a noii conduceri ANRE a fost inițiată la 21 decembrie 2016. Deși termenul de depunere a dosarelor expiră vineri, 20 ianuarie, nicio informație cu privire la candidații înscriși în cursă nu a fost făcută publică. Ștefan Creangă, președintele Comisiei parlamentare de profil, a declarat pentru Anticoruptie.md că primul dosar a fost depus abia marţi, 17 ianuarie: „La moment, doar o singură persoană a depus dosarul. Este vorba de Ion Matei. Oricum, în momentul când va expira termenul-limită, vom publica toate CV-urile și le veți putea analiza.” 

Cu referire la audierea candidaților cu ușile deschise, deputatul spune că acest fapt nu este posibil. „Ședința la care va fi luată decizia finală va fi publică, dar interviurile vor fi înschise, asta nu se discută. Acolo se abordează aspectul profesional al problemei, ceea ce nu presupune camere de luat vederi. În cadrul concursului pentru funcția de Guvernator al BNM am filmat interviurile în cadrul ședințelor închise, pentru a le pune ulterior la dispoziția celor care vor solicita, în dependență de situație. Așa vom face și de această dată. Noi dorim să identificăm profesioniști”, ne-a declarat el. 

Totodată, Creangă susține că la ședințe va fi prezent reprezentantul Uniunii Europene în domeniul energeticii și că au fost lansate invitații pentru alți experți din domeniu, dar care vor avea un vot consultativ. 

Anticoruptie.md
17/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii