Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă susţinute la Moscova împreună cu Vladimir Putin. 

„Am menţionat şi anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord. Consider că acesta nu a oferit niciun efect pozitiv Republicii Moldova. Dacă la următoarele alegeri PSRM va obţine majoritatea în Parlament, voi anula acest Acord”, a declarat Dodon.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să-şi deschidă piaţa pentru produsele din Republica Moldova, Vladimir Putin a spus: „Cred că vom reuşi să facem acest lucru, dar trebuie să ţinem cont de situaţia politică din Moldova. Vom colabora şi cu Guvernul, şi cu preşedintele. Mult va depinde de faptul cum Moldova îşi va construi relaţiile cu Uniunea Europeană şi aici mă refer la Acordul de Asociere care a intrat în vigoare. Acesta comportă anumite riscuri pentru noi. Sunt aceleaşi riscuri ca şi în cazul Acordului de Asociere semnat cu Ucraina”.

Anterior, politologul Oazu Nantoi a menţionat că agenda lui Igor Dodon la Moscova a fost coordonată cu Vladimir Plahotniuc. Potrivit expertului, în condiţiile unui stat captiv, Republica Moldova nu are perspectivă europeană, astfel oligarhul va încerca să creeze legături cu Kremlinul.

„Lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte agenda chestiunilor abordate de preşedintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării R.Moldova, dar Igor Dodon nu are competenţele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relaţiile lui cu Vladimir Plahotniuc, care controlează această ţară. Sunt dispus să cred că Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu Plahotniuc. Revin la constatarea tristă şi univocă – un stat captiv nu are nicio perspectivă europeană. Prin urmare, Vladimir Plahotniuc va încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator şi poziţia lui demonstrativ prorusească este determinată de ideea ca să i se deschidă uşile la Kremlin”, a declarat Oazu Nantoi, la RFI România.