(VIDEO) Dodon i-a promis lui Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere RM-UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

PSRM va cere anularea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament. Asta i-a promis preşedintele Igor Dodon omologului său rus Vladimir Putin.

În cadrul unei conferințe comune alături de Vladimir Putin, președintele Dodon a declarat că PSRM va solicita anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament.

„Am subliniat și anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Acest Acord nu a adus niciun beneficiu Moldovei, doar am pierdut piaţa rusă și, cât nu ar fi de straniu, dar și exporturile moldovenești în UE au scăzut. Nu am obținut nimic prin semnarea acestui acord. Nu exclud că, dacă la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament, acest Acord va fi anulat”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

În același timp, acesta a anunțat că a discutat cu autoritățile ruse despre semnarea unui memorandum în domeniul economic, care nu va fi în contradicție cu cele semnate cu partea europeană.

În campania electorală și după victoria în alegerile din noiembrie, Dodon a făcut afirmații contradictorii pe tema Acordului de Asociere. La unele evenimente publice și discuții cu presa rusă a spus că el trebuie denunțat, dar apoi, la întrevederi cu oficiali europeni și interviuri cu presa din UE a recunoscut că șeful statului nu poate iniția asemenea renegocieri și a asigurat că nu vrea să denunțe înțelegerea.

În iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și cel cu privire la Comerțul Liber și Aprofundat. După ratificarea acestor acorduri de către Parlamentul Republicii Moldova, relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit. În baza acordurilor menționate mai sus, Moldova și-a deschis total piața pentru mărfurile europene. Moldova, având temerea că prin Moldova vor fi efectuate operațiuni de reexporturi ale mărfurilor europene în Federația Rusă, a interzis pe o anumită perioadă importul unor produse din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...