„Presa a relatat că, de la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea paşapoartelor, conform potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017”, scrie sursa.

Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:

- taxa pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi;
- taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;
- taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;
- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;
- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;
- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;
- taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărţi de identitate sau a unei cărţi electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

Potrivit legii, preţul unui paşaport românesc este format din trei taxe: contravaloarea fizică a paşaportului, taxa de eliberare şi recuperările.

Mai precis, prin legea amintită mai sus se elimină doar ultimele două taxe. Astfel, persoanele care vor să obţină paşaportul vor plăti în continuare. Iată noile tarife: