(STUDIU) Mașinile autonome ar putea face traficul și mai aglomerat decât în prezent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mașinile autonome vor fi dorite inclusiv de persoane care în mod normal nu și-ar dori să cumpere un autovehicul, motiv pentru care traficul va deveni și mai aglomerat, potrivit unui nou scenariu legat de schimbările din transport.

Constructorii auto promovează dezvoltarea mașinilor autonome în special pentru siguranță și pentru a reduce traficul din marile orașe, ca urmare a faptului că astfel de vehicule vor fi capabile să se descurce semnificativ mai bine pe drumurile publice decât șoferii, scrie Automarket.ro.

Este însă posibil să apară și reversul medaliei, iar Uniunea Internațională a Transportului Public (UITP) avertizează că există pericolul ca mașinile autonome să conducă, de fapt, la o creștere a traficului urban.

Principala problemă semnalată este că mulți oameni care în prezent nu dețin un autovehicul vor prefera să cumpere o mașină autonomă decât să mai folosească transportul în comun, datorită confortului sporit. „Mai mulți oameni ar alege să conducă într-o mașină autonomă pentru că este o alegere atractivă. O mașină este tot o mașină. Nu este la fel de eficientă ca spațiu precum transportul public. Nu există nicio alternativă care să absoarbă volumul de oameni”, spune Caroline Cerfontaine, manager în cadrul UITP.

În acest context, UITP atrage atenția că este important ca operatorii de transport în comun să colaborareze cu producătorii de mașini autonome pentru a lansa servicii comune. De altfel, acest lucru a început deja să se întâmple în industria auto.

De exemplu, serviciul de transport Uber a inițiat un parteneriat cu Volvo pentru dezvoltarea unei mașini autonome, în timp ce Grupul Volkswagen a fondat propriul brand Moia pentru un viitor serviciu de transport local cu shuttle-uri autonome. Se anticipează că astfel de parteneriate vor deveni din ce în ce mai comune în următorii ani, pe măsură ce mașinile autonome vor deveni mai aproape de realitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...