27 de candidați, propuși președintelui pentru a deveni magistrați la Judecătoria Chișinău. Fiii a doi foști judecători controversaţi nu au trecut concursul

Anticoruptie.md
17/01/2017
Ședința CSM Captură: csm.md

27 de candidați vor fi propuși președintelui Republicii Moldova pentru a suplini posturile vacante de magistrat la noua Judecătorie Chișinău. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au ales dintr-o listă de 53 de persoane, dintre care doar două au ocupat anterior funcția de judecător. Fiii a doi foști judecători controversaţi, respinşi anterior de şeful statului, nu au trecut concursul. 

Printre candidații care au primit votul CSM se numără Valentin Lastavețchi, şeful Aparatului Curții Supreme de Justiție, dar și Veaceslav Martînenco, care are legături de rudenie cu membrul CSM Anatolie Țurcan. Judecătorul s-a abținut de la vot. „Mă abțin de la vot. Nu-mi este rudă de sânge, dar reieșind din tradițiile pe care le avem”, a precizat Țurcan. 

În schimb, Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, fiii foștilor judecători Gheorghe Crețu și Valeriu Harmaniuc, nu au întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM. Cei doi au insistat în repetate rânduri să devină judecători. Candidaturile lor, potrivit unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, au fost respinse de fostul şef al statului, Nicolae Timofti, atunci când Corneliu Crețu a fost repartizat la Judecătoria sectorului Centru, iar Petru Harmaniuc - la Judecătoria sectorului Râșcani. 

Membrii CSM le-au propus celor doi să candideze pentru o funcție vacantă la Judecătoria sectorului Botanica din Chișinău. Aceștia au insistat însă ca CSM să-i propună repetat președintelui pentru ocuparea posturilor de magistrat în instanțele unde au fost repartizați inițial - la Judecătoria sectorului Centru şi la Judecătoria sectorului Râșcani. La sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile tinerilor absolvenți ai INJ.

Anticoruptie.md
17/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii