Discurs istoric: Theresa May anunţă ruperea completă a Regatului Unit de Uniunea Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul britanic Theresa May urmează să prezinte, în cadrul unui mult aşteptat discurs, planul cu cele 12 puncte al Marii Britanii pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Şefa executivului britanic nu are de gând să negocieze un acord de Brexit prin care Regatul să rămână „jumătate înăuntru şi jumătate pe dinafara” Uniunii Europene, May urmând să propună o rupere completă de piața comună și uniunea vamală a UE.

Aceste informaţii apar într-o serie de notiţe ale premierului May, obţinute de jurnaliştii de la The Telegraph.

„Vom căuta să obţinem un nou parteneriat egal între o naţiune independentă, suverană şi globală cum este Marea Britanie şi prietenii noştri din UE. Nu vrem să menţinem o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană sau ca Marea Britanie să păstreze un statut de membru asociat al UE. Nu vrem nimic care ar însemna că rămânem pe jumătate înăuntru şi pe jumătate pe dinafara UE. Nu vrem să păstrăm anumite părţi din acest statut de membru atunci când ieşim”, ar urma să spună Theresa May.

Telegraph scrie că una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit.

Notiţele obţinute de presa britanică nu vorbesc despre detaliile explicite ale relaţiei comerciale dorite între Marea Britanie şi Uniunea Europeană sau despre cele 12 priorităţi propuse pentru Brexit. Totuşi, jurnaliştii speculează că prim-ministrul îşi doreşte să scoată naţiunea din jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.

Theresa May ar urma să fie mai puţin exclipită cu privire la planurile de a părăsi uniunea vamală europeană, dar aceasta este dedicată să scoată Marea Britanie din toate parteneriatele care ţin de UE.

Printre cele 12 priorităţi pe care le va prezenta s-ar putea număra ieşirea de pe piaţa unică europeană şi recăpătarea unui control complet asupra graniţelor Marii Britanii. Aceste propuneri nu fac decât să întărească îngrijorările investitorilor cu privire la un „hard Brexit”, scrie observator.tv.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...