Societatea civilă: O inițiativă a Ministerului Justiției ar putea limita accesul la justiție al victimelor violenței în familie

Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie”, compusă din 18 organizații neguvernamentale, critică iniţiativa Ministerului Justiţiei de a exclude capitolul „Aplicarea măsurilor de protecţie în cazurile de violenţă în familie” din Codul de Procedură Civilă și a completa Codul Contravențional. În timp ce autorităţile statului afirmă că măsura este parte a reformelor în justiţie, reprezentanții societății civile consideră că modificarea limitează accesul la justiție al victimelor violenţei în familie.

Potrivit proiectului, dacă modificarea va fi acceptată, victima va putea solicita ordonanța de protecție doar în cazul constatării contravenției de violență în familie. Acest fapt contravine dreptului victimei de a avea acces la măsurile legale de protecție în regim de urgență, dar și standardelor europene stabilite în Convenția de la Istanbul.

„Este important ca victimele violenţei în familie să poată cere protecţie contra unui eventual pericol pentru integritatea lor psihică şi fizică. Or, autorităţile vor acum ca victima să poată solicita ordonanța de protecție doar în cazul constatării contravenției de violență în familie. Iniţiativa este una regretabilă, în detrimentul intereselor victimei şi contrară standardelor internaţionale în acest domeniu”, consideră Daniela Misail-Nichitin, directoare a Programului Femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”.

Autoritățile afirmă că în alte state violenţa în familie se soluţionează în context penal sau contravenţional. Daniela Misail-Nichitin susține că în cazurile aduse drept exemplu, mai degrabă este vorba despre o deficienţă legislativă și nu un exemplu de bune practici.

Potrivit avocaţilor specializaţi în protecţia victimelor violenţei, iniţiativa contrazice o serie de articole (4, 374, 387, 394, 395, 453, 454, 460, 478) din Codul Contravenţional. „Autorii proiectului de lege spun că prevederile propuse vor elibera instanțele judecătorești, argumente care nu sunt justificate nici din experiența practică, nici de date statistice relevante în acest sens. Iniţiativa nu va descărca instanțele, deoarece tot instanțele de judecată vor examina aceste cereri. Optimizarea activităţii instanţelor judecătoreşti trebuie să aibă loc altfel decât limitând accesul victimelor violenţei în familie la justiţie”, afirmă Ana Nani, avocată “La Strada”.

Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie” a trimis un aviz argumentat în adresa ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, și a cerut stabilirea în regim de urgență a unei întâlniri.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.