Top-5 hotărâri ale Curţii Constituţionale în 2016

Curtea Constituţională (CCM) a întocmit top-5 ale hotărârilor emise în anul 2016. Potrivit Înaltei Curţi, hotărârile sunt importante pentru zona politică şi socială, redând cetăţenilor dreptul la vot sau oferindu-le posibilitatea de a se adresa, indirect, Curţii cu referire la excepţiile de neconstituţionalitate.

Top-5 al CCM:

1.Hotărârea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale Legii nr. 1115-XIV din 5 iulie 2000 cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova (modul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova).

Prin această hotărâre, Curtea a revigorat prevederile privind alegerea preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat de către cetăţeni, declarând neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de  către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

2.Hotărârea nr.2 pentru interpretarea articolului 135 alin. (1) lit. a) şi g) din Constituţia Republicii Moldova, în urma căreia s-a oferit dreptul tuturor instanțelor judecătorești de a sesiza Curtea Constituțională în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate.

Cetăţenii au obţinut, astfel, acces indirect la justiţia constituţională, iar CCM, în calitatea sa de garant al supremaţiei Constituţiei, poate să-şi exercite controlul asupra puterii legiuitoare în privinţa respectării drepturilor și libertăților fundamentale.

Drept urmare a acestei hotărâri, începând cu 9 februarie 2016 şi până la 31 decembrie 2016 au fost depuse 115 excepții de neconstituționalitate de către judecători şi părţile implicate în proces. Cifra este aproape dublă faţă de perioada 1995-2015, când au fost depuse doar 60 de astfel de sesizări.

Anterior, sesizările referitoare la excepţiile de neconstituţionalitate puteau fi depuse doar prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie.

3.Hotărârea nr.9 privind excepţia de neconstituţionalitate a alineatelor (3), (5), (8) şi (9) ale articolului 186 din Codul de procedură penală (termenul arestului preventiv).

Urmare acestei decizii, s-a precizat că mandatul de arest se eliberează pentru un termen de până la 30 de zile, iar prelungirea duratei arestării preventive nu poate depăşi acest termen. În acelaşi timp, arestul preventiv poate fi aplicat pentru o perioadă totală de cel mult 12 luni.

4.Hotărârea nr.34 privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova.

În această hotărâre, Curtea Constituţională a indicat principalele deficiențe de sistem. CCM a subliniat necesitatea ca întreaga legislaţie electorală să fie reexaminată, urmând a fi concentrată într-un Cod electoral revizuit ale cărui dispoziţii comune şi speciale să asigure, în concordanţă cu principiile constituţionale, organizarea unui scrutin democratic, corect şi transparent.

La această Hotărâre au fost formulate șase adrese Parlamentului, în vederea eliminării lacunelor din legislație.

5.Hotărârea nr.33 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul civil (sesizările 56a/2016 și 90g/2016) și Codul de procedură civilă privind drepturile și libertățile persoanelor cu dizabilități mintale (sesizările 49a/2016 și 63g/2016).

În această hotărâre, Curtea a declarat neconstituţională limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, subliniind cu referire la instituția tutelei, că aceasta nu este neconstituțională, însă ea trebuie aplicată doar persoanelor cărora le lipsește în totalitate discernământul, în privința cărora aplicarea altor măsuri de protecție mai puțin restrictive se dovedește a fi ineficientă.

De asemenea, CCM a stabilit dreptul de acces efectiv şi în condiţii de egalitate la actul de justiţie pentru persoanele cu dizabilităţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.