Linkuri accesibilitate

Acțiuni anticorupție în Bulgaria


Monumentul luptei anticapitaliste la Varna
Monumentul luptei anticapitaliste la Varna

La Varna au fost arestați mai toți vameșii de la vama Varna-Vest.

Procuratura bulgară a lansat în cele căteva săptămâni după demisia guvernului Borisov mai multe acțiuni anticorupție.

Ultima astfel de acțiune a avut loc la Varna unde au fost arestați mai toți vameșii de la vama Varna-Vest. Procuratura a anunțat că au fost arestate 25 de persoane, efectuate 70 de perchiziții de case și birouri și confiscate documente și o cantitate mare de bani. Actele de acuzare vor fi depuse în următoarele zile.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Despre acțiunea nu au fost informate poliția și procuratura locală. Abia în ajunul acțiunii regionala de poliție Varna a primit ordine pentru verificarea automobilelor ce intră și ies din portul Varna-Vest.

Arestările și perchizițiile au fost efectuate de ofițeri din Serviciul național de combatere a crimei organizate sub controlul Procuraturii speciale anticorupție.

„Dosarul Varna-Vest are la bază informații colectate începând de septembrie anul trecut”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii generale Rumeana Arnaudova. Timp de patru luni au fost ascultate telefoanele vameșilor corupți.

D-na Arnaudova a declarat că grupul criminal organizat format din vameși a înlesnit, contra bani, introducerea în țara fără plata taxelor vamale de diverse mărfuri.

Alte două cazuri – de data această este vorbă de corupție la nivel înalt - se află în atenția procuraturii speciale.

Doi foști miniștri din primul guvern Borisov – cel al economiei Traicio Traikov și cel de finanțe – Simeon Deankov, sunt anchetați pentru privatizarea frauduloasă în perioada mai-iunie 2011 a capitalului de stat în compania energetică „EVN Bulgaria”. După cum afirma Procuratura, banii din aceasta afacere – peste 600 000 de euro, s-au dus la proprietarul grupului de presă „Capital” Ivo Procopiev. Paguba pentru economia națională depășește zece milioane de euro. Cei trei vor putea primi sentințe de până la zece ani închisoare.

Procuratura specială anticorupție îl anchetează Ivan Totev – primarul celui al doilea ca mărime oraș bulgar – Plovdiv. Motivul – nerespectarea prevederilor Legii licitațiilor publice prin care a fost păgubit bugetul orașului cu 500 000 de euro.

Combaterea corupției se va afla în centrul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc la primăvara.

Previous Next

XS
SM
MD
LG