(HARTĂ) Cum ar putea arăta un război între NATO şi Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

The National Interest a publicat o hartă interactivă a sistemelor de rachete NATO și rusești şi zonele afectate în cazul unei conflagraţii între cei doi adversari. Pe harta elaborată de experții Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, sunt marcate cu „bule” raza de acţiune a diferitelor tipuri de arme deţinute de NATO şi Rusia în Europa.

Pe hartă se poate vedea teritoriul afectat de armele rusești terestre, sisteme de apărare aeriană și armele de pe mare, din zona graniţei ruse.

Publicaţia explică faptul că harta nu trebuie văzută ca fiind exhaustivă, spre exemplu tunurile de pe nave deşi apar fixe, în cazul unui conflict real localizarea lor poate varia.

De asemenea, pe hartă apare și gama de arme navale ale NATO și amplasarea porturilor cheie pentru debarcarea trupelor, în care alianța poate livra întăriri pe mare sau pe calea aerului.

În cazul unui conflict militar iscat din cauza statelor baltice, rachete rusești din Kaliningrad ar putea viza trupele NATO din Polonia. Asta ar putea încetini livrarea de întăriri în cazul unei invazii ruse în Letonia, Lituania și Estonia.

Țările baltice ar avea nevoie de întăririle NATO pentru a rezista în faţa mult mai numeroasei armate ruse. Într-adevăr, armata Rusiei este mai mică decât a fost odată, dar este „mai mult decât suficientă ca să înfrângă orice rezistenţă a armatelor baltice”, arată un studiu RAND Corporation din 2016.
harta-nato-rusia-mare
Rachetele din Kaliningrad prezintă o complicație gravă la adresa NATO. Enclava fiind practic ticsită cu ele.

Rachetele balistice Iskander M pot ajunge la sute de km în Polonia. Toate statele baltice sunt, desigur, în raza lor de acțiune.

Apoi, în mai multe rânduri, în 2015 și 2016, navele de război rusești au lansat rachete de croazieră SS-N-30 Kalibr din Marea Caspică spre Siria, pe o distanţă de peste 1.000 de mile. Similar cu rachete de croazieră Tomahawk, Kalibr ar putea atinge cea mai mare parte a Europei de pe nave din Marea Neagră, Marea Baltică sau de dincolo de Cercul Polar.

Marina Rusiei este mult mai mică comparativ cu epoca sovietică, dar este mai potrivită pentru sarcinile de astăzi – de apărare și proiecție a puterii regionale. În Marea Caspică, Rusia are ambarcațiuni de mici dimensiuni clasa Buyan, înarmate cu rachete Kalibr. La fel şi în Flota Mării Baltice.

Apărarea aeriană de la periferia de vest a Rusiei – cu rachete S-300 și S-400 – acoperă jumătate din Polonia și se suprapune în cercuri concentrice peste statele baltice – fapt care necesită din partea NATO neutralizarea acestor arme în timpul conflictului, înainte ca aeronavele sale să poată oferi acoperire pentru trupele din Lituania, Letonia și Estonia.

Dar harta afișează și vulnerabilități clare ale Rusiei.

Navele de război ale NATO cu rachete Tomahawk ar putea lovi cu ușurință cele mai mari orașe din Rusia – dar și centrul puterii guvernului – de la o distanță considerabilă.

Pe scurt va fi un război haotic, brutal și de coșmar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...