Condamnat la doi ani de detenție, Andrei Pântea a fost imediat amnistiat

Anticoruptie.md
16/01/2017

Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct reținut pentru transferul în Federația Rusă a dosarului hoțului în lege Grigore Karamalak, a fost condamnat luni, 16 ianuarie, la doi ani de detenție pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Prin aceeași decizie, instanța a dispus amnistierea fostului procuror, solicitarea venind din partea acuzării.

Andrei Pântea a fost acuzat de procurori că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-adjunct al procurorului general, ar fi dispus, ilegal, transferul dosarului de învinuire a interlopului Grigore Karamalak pe adresa organelor competente ale Federaţiei Ruse, unde cauza a fost clasată de către autorităţile acestui stat.

Pe 21 septembrie 2016, Procuratura Generală a dispus anularea ordonanţei prin care a fost dispusă transmiterea cauzei penale de învinuire a lui Grigore Karamalak către autorităţile Federaţiei Ruse, astfel fiind reluată urmărirea penală. În prezent, procurorii susțin că întreprind acţiuni pentru restabilirea materialelor dosarului care ar permite tragerea la răspundere a interlopului Karamalak pentru comiterea unor crime deosebit de grave.

Potrivit sentinței dictate de magistrați, Andrei Pântea nu va avea dreptul să ocupe funcții publice pentru o perioadă de trei ani. Procurorul Vitalie Galeru a declarat jurnaliștilor că nu crede că sentința va fi atacată cu recurs de vreuna dintre părți. Pântea a fost eliberat imediat din izolator.

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, Andrei Pântea a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă.

Anticoruptie.md
16/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii