„Blue monday”: 16 ianuarie ar fi ziua cea mai deprimantă din an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua de 16 ianuarie, a treia zi de luni din ianuarie, ar fi cea mai deprimantă din acest an, conform unei formule inventate de un psiholog britanic, scriu europe1.fr și Direct Matin.

Originea acestei zile, numite și „Blue Monday”, care face referire la expresia engleză „to feel blue” (a te simți trist), datează din anul 2005. La acel moment, profesorul Cliff Arnall de la Universitatea din Cardiff a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimați, scrie Agerpres.

Potrivit acestui calcul științific riguros, această teribilă zi cade în fiecare an în a treia zi de luni a lunii ianuarie. Acest lucru rezultă dintr-o ecuație ce ia în considerare mai mulți factori: lumina scăzută a zilei, condițiile meteorologice îngrozitoare din această perioadă, îndepărtarea de sărbătorile de sfârșit de an, portofelele goale, abandonarea deciziilor bune și faptul că ziua de luni marchează sfârșitul weekendului.

Cu toate acestea, această teorie nu ar putea fi decât un argument de marketing, având în vedere că ea a fost dezvoltată cu ocazia campaniei de publicitate a operatorului de turism britanic Sky Travel Ideea pentru a încuraja consumatorii să cumpere bilete în cursul lunii ianuarie.

Conceptul de „Blue Monday”, are și variante. Mai este numită uneori și „Lunea divorțurilor”, deoarece aceasta ar fi data la care au loc cele mai multe despărțiri și divorțuri la tribunal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...