Actualitate

Vulpile purtători ai virusului de rabie!

Printre diversele maladii comune pentru animale și oameni, numite și maladii zooantroponozice, în cazul cărora ca sursă epidemogenă de infecție servesc diferite animale, rabia se evidențiază într-un mod separat, deoarece boala poate fi prevenită numai prin tratament profilactic aplicat în primele zile după contactul cu animalul bolnav. Tratamentul antirabic profilactic se prescrie de către medicul rabiolog și este obligatoriu pentru persoanele agresate de animale sălbatice şi cele domestice, cele din urmă fiind fără stăpân (maidaneze), de animale domestice cu stăpân, dar având un comportament neadecvat unui animal sănătos, de animale agricole sau care au contactat cu obiecte salivate, contactate de animalul bolnav. Medicul rabiolog poate prescrie tratament profilactic și în alte cazuri.

Dacă animalul a fost bolnav/infectat, iar persoana agresată a refuzat sau a întrerupt tratamentul, într-o perioadă de la zece până la 30-90 de zile sau chiar mai multe, va debuta desfășurarea tabloului clinic al rabiei. Odată cu apariția primelor simptome, boala nu mai poate fi tratată și se va finaliza cu decesul bolnavului.

Virusul rabiei este capabil de a provoca rabia nu doar la oameni, dar, practic, și la toate speciile de animale sălbatice, animale de companie și cele agricole. Virusul rabiei se conține în saliva animalului bolnav și se transmite omului sau altui animal în momentul mușcării, salivării, zgârâierii.
Vulpile devin mai periculoase în răspândirea rabiei în perioada de iarnă, perioadă în care ele sunt limitate în ceea ce priveşte sursele de hrană, fiind nevoite să apară tot mai des în apropierea omului, adică în sate și orașe. Vulpile sunt observate şi în localităţile municipiului.
Un caz curios a avut loc în noaptea de trei ianuarie curent. În coteţul păsărilor din gospodăria unui bărbat din comuna Colonița, a pătruns o vulpe, care a sfâşiat 30 de găini. Stăpânul gospodăriei a decis ca găinile omorâte să fie penite și curăţate, fiind antrenate în acest proces şapte persoane, trei din familia stăpânului și patru din altă familie. Totuşi, îngrijorat de cele întâmplate, stăpânul gospodăriei a informat medicul veterinar și medicul de familie, adresându-se ulterior, la recomandarea medicului de familie la medicul rabiolog, care le-a prescris tuturor celor implicaţi tratament antirabic profilactic. Măsura era absolut necesară, mai ales că toţi au contactat cu găinile salivate de vulpe.

În asemenea caz, păsările nu pot fi utilizate în alimentaţie. Este prioritar de a anunţa medicul rabiolog, care va constata circumstanţele şi consecinţele situaţiei şi va lua măsurile necesare. Astfel, se fac diverse teste şi investigaţii şi se stabileşte tipul de tratament sau de vaccinare.

TIMPUL.MD (V.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *