Reacția PLDM privind inițiativa PL de a-l suspenda din funcție pe Igor Dodon: „O mișcare prematură și egoistă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova Viorel Cibotaru este de părere că inițiativa liberalilor de a-l demite pe președintele Igor Dodon este slab „argumentată” și „populistă”.

Potrivit liderului PLDM, liberalii au făcut o mișcare „egoistă” și „contradictorie”, făcând referire la modul în care a fost evitat referendumul cu privire la demiterea primarului general Chișinău Dorin Chirtoacă.

„Ceea ce a inițiat astăzi PL este o mișcare prematură și egoistă, slab argumentată și populistă, contradictorie (dacă e să ne amintim cu cîtă silință s-a evitat referendumul cu privire la demiterea primarului general Chișinău). Atunci ce, ridiculizăm întreg procesul și-i oferim șansa lui Dodon și regimului hibrid de la guvernare să evite un adevărat impeachment după ce Dodon și Plahotniuc vor bate mâina cu Putin și vor ”federaliza” Republica Moldova? Halal de așa patrioți”, a reacționat Cibotaru.

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) anunță inițierea procedurii de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituției.

Reprezentanții PL propun organizarea unui referendum național de demiterea a președintelui recent ales. Aceștia vor să-l demită pe Dodon pe motiv că a încălcat Constituția, în primul rând atunci când a vorbit de problema transnistreană.

Citește și: Reacția PD la inițiativa liberalilor, de a-l suspenda pe Dodon

„În timpul campaniei electorale și după aceasta, Dodon a făcut multe declarații, care într-o oarecare măsură au stârnit nemulțumirea multor cetățeni. Șeful statului trebuie să fie echilibrat și să respecte Constituția și drepturile omului. Una din cele mai importante declarații a președintelui Dodon a fost felicitarea așa-numitului președinte transnistrean. Această acțiune contravine Constituției. Acesta a sfidat dragostea față de popor depunând flori la monumentul cazacilor. Tot ce a pornit să facă este în defavoarea Republicii Moldova”, a declarat liderul PL Mihai Ghimpu.

În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

PL mai are nevoie de semnăturile a cel puțin 21 de deputați pentru ca procedura să fie inițiată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...