Potrivit preşedintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, autorităţile în mod intenţionat tărăgănează procesul de oferire a subvenţiilor, lăsând în acest fel fermierii în voia sorţii.

„Lucrurile stau pe loc, regulamentul privind alocarea subvenţiilor a fost transmis la Cancelaria de Stat, vreo două luni a stat acolo, cei de la Ministerul Agriculturii sunt tot chemaţi la discuţii, iar pomicultorii aşa şi au rămas cu promisiuni. Au trecut deja nouă luni, iar un regulament de trei pagini aşa şi nu a rămas aprobat”, a spus Slusari.

De asemenea, agricultorii au accentuat că vor continua să lupte, însă în cazul în care vor fi şi în continuare ignoraţi, producătorii agricoli vor găsi o nouă metodă de a pune presiune pe autorităţi.

„Vom insista şi nu vom uita despre acest subiect, nici pomicultorii de la Nord nu vor uita, şi vom încerca prin metode legale să soluţionăm situaţia. Tot ce s-a promis în 2016, chiar şi acele măsuri care nu necesitau bani nu au fost îndeplinite. Dacă vom fi neglijaţi va fi găsită o formă de a protesta”, a precizat preşedintele UniAgroProtect.

Cele mai mari pierderi din cauza îngheţurilor le-au suferit pomicultorii din raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni şi Râşcani, unde recolta a fost compromisă în proporţie de până la 90 la sută. Potrivit fermierilor, peste şase mii de hectare de livezi din nordul ţării au fost compromise în urma îngheţurilor. Pentru fiecare hectar este prevăzută o compensaţie între trei şi cinci mii de lei.