Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) PL vrea să-l suspende…

(VIDEO) PL vrea să-l suspende pe Dodon… fără să discute cu alianța

zdg

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) va susține astăzi, 16 ianuarie, o conferință de presă în care vor anunța despre proiectul de inițiere a procedurii de suspendare din funcție a Președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Contactați de ZdG, deputații liberali Alina Zotea și Ion Casian au anunțat că această inițiativă îi aparține Partidului Liberal.

„Este un proiect de hotărâre privind suspendarea din funcție și desfășurarea unui referendum pentru demiterea lui Igor Dodon din funcția de președinte al R. Moldova. După aceea vom purta discuții și cu întreaga majoritate de deputați”, ne-a spus deputata Alina Zotea.

„Noi vom veni cu mai multe detalii la conferința de presă de astăzi. Această propunere vine din partea noastră, dar acum nu știu dacă s-a discutat sau nu cu deputații din celelalte partide”, a declarat Ion Casian, deputat PL.

Potrivit Constituției, în cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele R. Moldova poate fi suspendat din funcție de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși.

Președintele țării poate fi suspendat printr-o solicitare a o treime din deputații Parlamentului, care este expediată Curții Constituționale, iar Curtea decide dacă sunt temeiuri pentru suspendarea acestuia sau nu. Dacă răspunsul Curții este afirmativ, atunci președintele este suspendat cu cel puțin 67 de voturi.

De asemenea, Președintele ales de popor poate fi demis numai de poporul țării printr-un referendum.