Lira sterlină de depreciază masiv şi se îndreaptă spre minimumul ultimilor 32 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lira sterlină a coborât sub valoarea de 1.2 dolari pentru prima oară după prăbuşirea răsunătoare din 7 octombrie, după ce Sunday Times a anunţat că Theresa May se pregăteşte de retragerea din zona de liber schimb cu UE, în schimbul libertăţii de a limita imigraţia şi a de a încheia acorduri de liber schimb cu alte state, anunţă Bloomberg.

Lire s-a prăbuşit luni, 16 ianuarie, cu 1.6%, la 1.1986 dolari, şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din 7 octombrie încoace. La acea dată, lira a înregistrat o prăbuşire fără precedent, coborând la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace: la 1.1841 dolari, anunţă Bloomberg.

Oficialii Guvernului au spus că se aşteptau la discursului lui May să producă o corecţie pe piaţă, potrivit jurnaliştilor de la Sunday Times, care nu au precizat cum au obţinut informaţia. Biroul de presă al prim-ministrului a refuzat să comenteze informaţia pentru Bloomberg News.

Chiar dacă lira îşi va reveni într-o oarecare măsură la Londra, se pare că realităţile unui Brexit dur nu au fost pe deplin înţelese, spune Sean Callow, senior strategist la Westpac Banking Corp. din Sydney.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...