Mold street: 2016 a avut a doua cea mai mică inflație din istoria Republicii Moldova

Datele Biroului Național de Statistică arată că rata inflației pentru anul 2016 a fost de 2,4%, fiind cea mai mică din ultimii 7 ani și a doua cea mai mică de la proclamarea independenței.

Astfel, în 2016 rata anuală a inflației a fost de 2,4%, sub nivelul prognozat de 6,3% de Banca Națională a Moldovei. Potrivit, mold-street.com, acest succes se datorează micșorării prețurilor la gaze naturale – cu 10,1%, energia electrică – cu 9,9%, legume – cu 7%, servicii comunal-locative – cu 4,9% și medicamente – cu 1,2%.

Totodată, diminuarea ratei anuale a inflației s-a datorat și cererii interne modeste, rezultat al scăderii remitențelor și stagnării veniturilor reale ale populației. Pe lângă toate astea, scăderea inflației reprezintă și efectul unei baze de comparație înalte cu anul 2015, când a fost depreciată moneda națională, iar activitatea economică a fost restrânsă.

Sursa mai menționează că pentru anul 2017, Guvernul a prognozat o rată a inflației de 4,4%, un curs de circa 20,70 lei pentru un dolar și o creștere economică de 3%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.