Se întâmplă în Cecenia: O „teroristă” de doar 18 ani, răpită din spital și ucisă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unul dintre cei trei deținuți suspectați de atacul asupra poliției din Groznâi, din decembrie anul trecut, a fost ucis de necunoscuți. Centru pentru drepturile omului „Memorial”, susține că suspecta în vârstă de 18 de ani, Madina Șakbieva, a fost răpită din spital și ucisă.

O sursă de încredere a anunțat activiștii pentru drepturile omului că două rude și doi veri ai Șakbievei, angajați ai serviciilor de forță locale, au decis că ruda lor trebuie să moară din cauza implicării sale în atacul asupra poliției de pe 17 decembrie, de la Groznîi.

Interlocutorul „Memorial” susține că, în a treia săptămâna a lunii decembrie, fata a fost răpită din spital, iar mai târziu ucisă în circumstanțe necunoscute. Apoi, în liniște, fără ritual funerar, a fost îngropată în cimitirul din satul natal Șalaji, raionul Urus-Martan din Cecenia.

Pe 29 decembrie, portalul de stiri „Kavkazski Uzel” (Nodul caucazian), citând o sursă informată din Ministerul Sănătății al Ceceniei, a scris că de fapt toți cei trei suspecți de atacul asupra poliției din Groznîi au fost uciși. Zvonurile despre execuțiile extrajudiciare din Cecenia circulă de pe 26 decembrie, dar confirmarea acestor informații din alte surse nu a venit.

În timpul operațiunii poliției de după atac, Așab Iusupov și Ismail Bergoev, ambii în vârstă de 29 de ani, și Madina Șakbieva, prietena lui Islam Altemirov, ucis în atac, au fost reținuți de forțele de securitate. Pe 22 decembrie, cei trei încă se aflau la spital, tinerii aveau plăgi împușcate, iar fetei medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul.

Potrivit sursei citate, la data de 25 decembrie, în spital a avut loc o pană de curent. Câțiva bărbați înarmați l-au târât afară pe unul dintre suspecți și l-au ucis în curtea spitalului. Ceilalți doi au fost duși în altă parte și au avut aceeași soartă.

Pe 31 decembrie, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a negat informațiile despre uciderea celor trei tineri.

Amintim, pe 17 decembrie, în diferite zone ale Groznîi au fost atacate forțele de ordine. În timpul atacului au fost uciși patru ofițeri de poliție și unul rănit. În oraș a fost introdusă stare de urgență, iar în timpul operațiunii antitero care a urmat forțele speciale au ucis șapte atacatori.

Oficialii de securitate au declarat că toți cei împușcați fac parte din celula locală a ISIS, dar localnicii pun la îndoială acest lucru. Ei spun că atacatorii nu aveau arme (le-au luat de la ofițerii de poliție uciși) sau acțiunile lor nu au fost coordonate și cer o investigație reala a cauzelor atacului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...