Liderul cecen Kadîrov anunță arestarea a peste 50 de rebeli islamiști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunțat duminică arestarea a peste 50 de rebeli cu legături cu Statul Islamic, printre cei reținuți aflându-se și un „terorist deosebit de periculos”, transmit AFP și Reuters.

Forțele de securitate cecene au efectuat sâmbătă o amplă operațiune împotriva unui grup armat condus de la distanță de un combatant cecen în Siria, a afirmat Kadîrov, pe contul său de Instagram.

„Acum, grupul a fost în întregime neutralizat și peste 50 dintre membri au fost aduși la comisariate”, a mai declarat Kadîrov, în textul care însoțește o înregistrare video în care îi apostrofează pe rebelii arestați.

Printre aceștia se află și Imran Datsaiev, un „terorist deosebit de periculos”, care a aruncat o grenadă împotriva forțelor de ordine înainte de a fi fost capturat viu, a mai spus liderul cecen, potrivit căruia Datsaiev a ucis în noiembrie un polițist.

Cel puțin 7.000 de cetățeni ai fostei URSS, printre care circa 2.000 de ruși, s-au alăturat grupărilor jihadiste în Irak și Siria, mai ales Statului Islamic, potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). Majoritatea lor sunt originari din Caucazul rus.

După primul război din Cecenia (1994-1996), rebeliunea cecenă s-a islamizat treptat. În iunie 2015, rebeliunea armată islamistă din Caucazul rus a jurat credință Statului Islamic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...