Principală  —  Pamflet   —   De ce a ales Dodon…

De ce a ales Dodon zăpada de la Soci?

Preşedintele socialist al Republicii Moldova Igor Dodon a lucrat o săptămână şi a plecat în vacanţă. Pentru că după o săptămână de preşedinţie te simţi tare epuizat. Programul de lucru chiar va fi ajustat, preşedintele trebuie o săptămână să lucreze şi două să se odihnească. Ca să fie productiv, lucid şi harnic.

Dodon a plecat în vacanţă şi pentru că e sezonul. Ce poţi să faci în Moldova între Anul Nou pe nou şi Crăciunul pe Vechi? Dar între Crăciunul pe Vechi şi Boteaza pe Nou? Doar încurci la oameni să sărbătorească. Un preşedinte bun nu încurcă, lasă oamenii să sărbătorească pe toate stilurile, pe ambele concomitent. Principalul, să nu sărbătorească cu drapelul Uniunii Europene. Aşa ceva nu face bine oamenilor, le face rău. De aceea drapelul european a fost eliminat, limba română a fost eliminată, oamenii au devenit mai fericiţi, bunăstarea lor a crescut şi preşedintele, cu inima împăcată, a plecat în vacanţă.

Dar unde să se ducă preşedintele? A ales o destinaţie de lux! Un preşedinte adevărat nu se duce la o pârtie pipernicită, se duce la ditamai pârtie olimpică. Pentru Olimpiada de Iarnă de la Soci din 2014 s-au investit 51 miliarde de dolari. S-au făcut pârtii, piste, hoteluri, localuri, s-au produs 16 zile de jocuri olimpice şi totul s-a terminat. Desigur că luxul trebuie consumat şi întreţinut, dar cum? Europenii, nesimţiţii, îşi petrec vacanţele pe la schi în Alpi sau Carpaţi, prin Austria, Bulgaria, România. Asta se numeşte empatie? Staţi acolo cu drapelul vostru european şi cu staţiunile voastre alpine neolimpice.

Preşedintele Republicii socialiste democrate şi oleacă liberale Moldova merge în vacanţă la Soci, să cinstească monumentul celei mai mari sume investite vreodată într-un proiect olimpic de vreo ţară a lumii, peste 50 de miliarde de dolari. Aşa e corect. Globul pământesc trebuie să afle că Soci există, că acolo se poate schia, că există şi zăpadă, că acolo merge chiar şi un preşedinte de stat! Da, stătuleţul e micuţ, dar preşedintele e real. Aşa, schiind printre ruine scumpe, printre simbolurile unui proiect scump şi compromis, poţi ajuta Rusia să îşi repare imaginea. Acum nimeni nu va mai contesta că staţiunea Soci e abandonată, acolo se odihnesc preşedinţi de state.

Dodon nu e primul preşedinte de stat care îşi petrece vacanţa la famoasa staţiune Soci. Întâi şi întâi, pe acolo trece preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Anul trecut, în februarie, la Soci şi-a petrecut o mică vacanţă şi veşnicul preşedinte al statului Belarus. Portretele acestor preşedinţi vor fi puse la intarea în oraşul olimpic, pentru a atrage turiştii. Nu se vor scrie denumirile statelor pe care îi reprezintă aceşti preşedinţi, pentru a nu afecta şi mai grav situaţia financiară a zonei şi pentru a nu provoca depopularea localităţii şi migraţia în masă. Se va scrie simplu, în rusă şi engleză, ”Soci: dacă te odihneşti aici, eşti preşedinte de stat”. Lângă panou se va instala o poliţă cu borcane cu zăpadă, care se încarcă energetic de la portretele de preşedinţi. Oricine îşi va putea procura un borcan cu zăpadă, să o păstreze în propriul frigider, căci energia acestui borcan va atrage o bunăstare prezidenţială în frigiderul fiecărui posesor de omăt de la Soci.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.