Şeful diplomaţiei turce a reafirmat că Ankara se opune includerii în discuţiile de la Astana a grupării militante kurde YPG.

Pe de altă parte, opoziţia politică siriană a afirmat că susţine convorbirile cu reprezentanţii regimului de la Damasc în legătură cu soluţionarea conflictului. Reuniunea din capitala kazahă, organizată sub egida Rusiei, Turciei şi Iranului, va avea loc pe 23 ianuarie.

''Referitor la reuniunea de la Astana, comitetul îşi afirmă sprijinul pentru delegaţia militară şi îşi exprimă speranţa că reuniunea va consolida încetarea focului'', a declarat Înaltul comitet pentru negocieri (HCN), ce regrupează o mare parte a opoziţiei siriene, într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni desfăşurate la Riad.

HCN şi-a exprimat speranţa că reuniunea va 'restabili încrederea' prin aplicarea rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, în special a articolelor privitoare la distribuirea ajutoarelor şi la eliberarea deţinuţilor.

Adoptată la finalul lui 2015, rezoluţia stabileşte o foaie de parcurs pentru o soluţie politică la criza din Siria. În afară de negocieri putere-opoziţie şi o încetare a focului, textul prevede crearea unui guvern de tranziţie şi organizarea de alegeri.

Negocierile de la Astana privind viitorul Siriei au fost anunţate la finalul lunii decembrie după intrarea în vigoare a unei noi încetări a focului în Siria, unde conflictul armat s-a soldat cu peste 310.000 de morţi începând din 2011.