(SONDAJ) Americanii consideră Rusia o ameninţare. Se tem mai mult decât înainte de alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Americanii sunt mai îngrijoraţi decât erau înaintea campaniei prezidenţiale din 2016 de o eventuală ameninţare pe care o reprezintă Rusia faţă de Statele Unite, relevă un sondaj Reuters/Ipsos.

Potrivit acestei cercetări, efectuată în perioada 9-12 ianuarie şi publicată vineri, 82% dintre adulţii americani – inclusiv 84% democraţi şi 82% republicani -, consideră Rusia drept o „ameninţare”, în general, faţă de Statele Unite.

În martie 2015, 76% erau de această părere.

Această creştere a nivelului îngrijorării are loc în urma unei campanii electorale dure, în care democraţii şi alţii au ridicat problema legăturilor financiare ale preşedintelui-ales Donald Trump cu Rusia, iar comunitatea americană de informaţii a acuzat Moscova că a comis atacuri cibernetice în timpul campaniei.

Trump, care l-a lăudat în mai multe rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un lider puternic şi a semnalat că ar putea să adopte o poziţie mai blândă faţă de Moscova, a acceptat abia recent că Rusia a comis atacurile informatice, după ce a fost informat detaliat de oficiali în domeniul informaţiilor.

Trump a criticat iniţial aceste concluzii, apreciind că vinovatul ar putea să fie China sau „cineva care stă în patul lui şi cântăreşte 400 de livre (181 de kilograme) „.

Participanţii la sondaj au fost invitaţi să evalueze Rusia şi alte ţări, pe o scară de la unu la cinci – de la „nicio ameninţare” la o „ameninţare iminentă”.

Potrivit sondajului, americanii sunt mai înclinaţi să considere Rusia o ameninţare decât sunt în cazul Iranului, Siriei, Chinei, Arabiei Saudite, Cubei sau Yemenului.

Doar Coreea de Nord a obţinut un scor mai mare – 86% dintre americani considerând-o o ameninţare.

Aproximativ 25% dintre americani sunt cel mai îngrijoraţi de Rusia ca o „ameninţare iminentă”.

„Rusia s-a întors în vremurile vechi ale Războiului Rece”, a declarat Oneita Wilkins, în vârstă de 69 de ani, o republicană care locuieşte la periferia oraşului Orleans şi care etichetat Rusia drept o „ameninţare iminentă”.

Wilkins nu a participat la vot în alegeri. Ea a declarat că nu a avut încredere în Donald Trump ori în rivala lui democrata Hillary Clinton şi că a ales să nu voteze pentru prima dată în ultimii peste 40 de ani.

Ultimele informaţii despre atacurile cibernetice ruse i-au scăzut şi mai mult încrederea în viitorul preşedinte. „Trump nu are vreo experienţă cu alte ţări”, a spus ea. „Am senzaţia că va fi influenţat cu uşurinţă de Putin”, a apreciat ea.

Trump şi-a apărat săptămâna aceasta, în prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o de când a fost ales, obiectivul unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Putin. „Dacă Putin îl place pe Donald Trump, eu consider aceste lucru un avantaj, nu un punct slab”, a spus el.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online, în engleză, în toate cele 50 de state americane, pe un eşantion de 1.169 de americani adulţi, inclusiv 490 democraţi şi 475 republicani. El are o marjă de eroare de trei puncte procentuale per ansamblu şi de cinci puncte procentuale cu privire la republicani şi democraţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...