Concurs pentru ocuparea a 27 de funcţii de magistrat la Judecătoria Chişinău. Fiii a doi foști judecători controversaţi, respinşi anterior de şeful statului, printre candidaţi

Anticoruptie.md
14/01/2017
Corneliu Crețu (stânga) și Petru Harmaniuc. Captură: Jurnal TV

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmează să aleagă marţi, 17 ianuarie, 27 de candidaţi la posturile vacante de magistrat la noua Judecătorie Chişinău. În listă s-au înscris 53 de candidaţi, dintre care doar doi au ocupat până în prezent funcţia de judecător. Printre cei care îşi doresc un post în noua instanţă sunt şi Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, fiii foștilor judecători Gheorghe Crețu și Valeriu Harmaniuc, candidaturile cărora, potrivit unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, au fost respinse anterior de fostul şef al statului, Nicolae Timofti. 

Atunci Corneliu Crețu a fost repartizat la Judecătoria sectorului Centru, iar Petru Harmaniuc - la Judecătoria sectorului Râșcani. „În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului”, potrivit actului prin care șeful statului a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Crețu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Natalia Berbec care au absolvit INJ în martie 2013 - n.r.)

În document se mai arată că circumstanțele și informațiile expuse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în avizele consultative se referă „la conflicte de interese, relații cu persoane controversate, averi și mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activități ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (...)"

Membrii CSM le-au propus celor doi să candideze pentru o funcție vacantă la Judecătoria sectorului Botanica din Chișinău. Aceștia au insistat însă ca CSM să-i propună repetat președintelui pentru ocuparea posturilor de magistrat în instanțele unde au fost repartizați inițial - la Judecătoria sectorului Centru şi la Judecătoria sectorului Râșcani. La sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile tinerilor absolvenți ai INJ.

CSM le-a dat o șansă nouă

În octombrie 2015, la cererea lui Petru Harmaniuc și Corneliu Crețu, CSM a remis la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare „în vederea realizării procedurilor de rigoare pentru accedere în funcţie de judecător”. În decembrie, Colegiul a admis ambele candidaturi - Petru Harmaniuc cu 81 de puncte și Corneliu Crețu cu 79 de puncte – oferindu-le astfel posibilitatea să se înscrie la concursurile pentru funcțiile vacante din sistemul judecătoresc. Punctajul minim pe care trebuie să-l acumuleze un candidat la funcția de magistrat este de 70. Astfel, ei s-au înscris în cursa pentru funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, unde erau trei posturi vacante, dar nu au trecut concursul. 

Cei doi au luat o parte din puncte datorită recomandărilor pe care le-au obținut. Printre cei care l-au recomandat pe Corneliu Crețu este Ion Țurcan de la Judecătoria sectorului Centru, Nelea Budăi, vicepreședinta Curții de Apel Chișinău, dar și Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale. De altfel, tatăl lui Corneliu Crețu, Gheorghe Crețu, fostul judecător condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul morții lui Sorin Paciu, ucis la vânătoarea ilegală din “Pădurea Domnească”, a revenit în avocatură, fiind apărător în cadrul Biroului asociat de avocați „Hanganu, Tănase & Partenerii”, fondat de Alexandru Tănase și Janeta Hanganu.    

La rândul său, Petru Harmaniuc a fost recomandat de către Iulia Sârcu, vicepreședinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, Sveatoslav Moldovan, judecător în cadrul aceluiași colegiu, dar și de Ecaterina Palanciuc, care ocupă funcția de președinte interimar al Judecătoriei sectorului Centru.

La începutul anului 2015, Gheorghe Crețu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia a avut loc la sfârșitul anului 2012, când un grup de demnitari și businessmeni au participat la o vânătoare ilegală în Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Gheorghe Crețu, singura persoană cercetată penal în acest dosar, a mai fost obligat să plătească despăgubiri de circa un milion de lei familiei Paciu, câte 1.500 de lei lunar până la atingerea majoratului fiicei victimei şi o altă amendă de 6.000 de lei.

După punerea sub învinuire, Creţu a fost nevoit să iasă din sistemul judecătoresc, revenind în avocatură. Acesta a devenit apărător încă la începutul anilor 1990. După ce timp de mai mulți ani a fost magistrat la Judecătoria sectorului Botanica şi la Tribunalul Chişinău, și-a reluat activitatea în avocatură din 2003 până în 2007. În acel an, a devenit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Totodată, Gheorghe Creţu predă Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat.

La rândul său, Valeriu Harmaniuc, fost magistrat al Curţii de Apel Bălţi, dar și alți trei foști colegi de-ai săi Aureliu Colenco, Eugeniu Clim și Ala Nogai, au ajuns în vizorul procurorilor Anticorupție după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În decembrie 2014, oamenii legii au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. În document, procurorii au invocat faptul că membrii CSM s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru. În aprilie 2014, Valeriu Harmaniuc a depus o cerere de demisie, acceptată de preşedintele Nicolae Timofti.

La concurs participă și foști procurori. Printre aceştia, Igor Balmuș, Ivan Rapeșco Rodion Bordian, Andrei Mațco, dar și Valentin Lastavețchi, şeful Aparatului Curții Supreme de Justiție.

Anticoruptie.md
14/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii