"Dacă va fi preşedinte, Fillon nu va accepta mai mulţi refugiaţi decât în proporţiile actuale, deoarece Franţa nu este politic şi economic în măsură să o facă", a declarat Le Maire, însărcinat cu afaceri europene şi internaţionale în echipa de campanie a candidatului, într-un interviu pentru cotidianul german Bild.

Întrebat dacă Franţa ar putea face un efort în acest domeniu în direcţia Germaniei, care doreşte mai multă solidaritate din partea partenerilor săi europeni, Le Maire a răspuns: "În niciun caz".

În timpul primelor 11 luni ale anului 2016, Franţa a înregistrat aproape 78.000 de cereri de azil, în creştere cu 10% în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În total, în anul 2016 Germania a primit 280.000 de solicitanţi de azil noi, după un record înregistrat de 890.000 în 2015, când cancelarul federal a deschis frontierele ţării în faţa migranţilor, dintre care mulţi fugeau de războiul din Siria.

Fillon, în prezent favorit în sondaje pentru a-i succeda la primăvară lui Francois Hollande în calitate de şef al statului, urmează să se deplaseze în 23 ianuarie la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel. Bruno Le Maire a fost în ultimele zile la Berlin pentru a pregăti această vizită.

Un alt candidat la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, a salutat politica pentru primire de refugiaţi a Angelei Merkel, cu ocazia unei vizite efectuate marţi la Berlin, felicitând-o pentru că a "salvat valorile europene comune, luând în grijă refugiaţi în suferinţă".