Actualitate

Moldova şi Rusia vor negocia un acord de protecţie a migraţiei de muncă

Potrivit proiectului de acord, lucrătorii migranţi vor avea dreptul de a obţine, gratuit, de la organele competente ale statului de domiciliu, informaţii privind condiţiile şi procedura de intrare, ieşire, şedere şi desfăşurare a activităţii de muncă pe teritoriul statului angajator, precum şi privind drepturile şi obligaţiile ce reies din legislaţia statului angajator.

Remunerarea muncii lucrătorilor migranţi nu va fi mai mică, iar condiţiile de muncă nu vor fi mai puţin favorabile decât cele stabilite pentru cetăţenii statului angajator, care deţin aceeaşi funcţie, au aceeaşi specialitate, calificare şi îndeplinesc o activitate analogică. Acordarea asistenţei medicale lucrătorilor migranţi se va efectua din contul angajatorului în conformitate cu legislaţia statului angajator. Membrii familiei lucrătorului migrant se vor putea afla pe teritoriul statului angajator pentru perioada permisului de şedere al lucrătorului migrant pe teritoriul statului angajator.

Proiectul de acord mai prevede că îndemnizaţia în cazul unui accident de muncă sau a unei boli profesionale se stabileşte şi se achită în conformitate cu legislația acelui stat în care s-a produs accidentul. În cazul în care lucrătorul migrant (asigurat), care a căpătat o boală profesională, a desfăşurat activitate de muncă pe teritoriile ambelor state, în condiţiile şi domeniile de activitate care puteau cauza apariţia bolii profesionale, indemnizaţia în caz de accident de muncă sau boală profesională se stabileşte şi se achită de către statul a cărui legislaţie era aplicabilă lucrătorului migrant (asigurat) în perioada ultimei sale activităţi de muncă în asemenea condiţii.

În cazul unui accident la locul de muncă, care a dus la vătămarea gravă a sănătăţii, sau la decesul lucrătorului migrant (asigurat), angajatorul își va asuma cheltuielile de transport la domiciliul permanent.

După finalizarea negocierilor, proiectul va fi supus procedurii de aprobare a semnării Acordului conform procedurilor legale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *