Comisia Europeană propune acordarea a 100 de milioane de euro pentru Moldova; Care sunt condițiile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru a-şi acoperi câteva dintre necesităţile financiare de urgenţă, se arată într-un comunicat remis vineri de Comisia Europeană.

În urma solicitării formulate de autorităţile de la Chişinău, Comisia a decis acordarea a 40 de milioane de euro sub formă de granturi şi a 60 de milioane de euro sub forma unor împrumuturi pe termen mediu, în condiţii favorabile de finanţare.

Pentru a intra în vigoare şi a permite efectuarea plăţilor, propunerea trebuie să fie adoptată de către Parlamentul European şi de Consiliu şi ar urma să însoţească noul program FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016.

„În special, asistenţa macrofianciară ar urma să ajute Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile de finanţare externă în următorii doi ani. Această operaţiune ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară”, se arată în comunicatul Comisiei, citat de Agerpres.

Totodată, plăţile vor depinde strict de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI şi de punerea în aplicare a condiţiilor de politică specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova şi UE în cadrul unui memorandum de înţelegere. Aceste condiţii de politică ar urma să abordeze unele dintre deficienţele fundamentale ale economiei Republicii Moldova şi ale sistemului de guvernanţă economică, în special în sectorul bancar.

Potrivit comunicatului, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, comisar responsabil şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Această asistenţă financiară va ajuta Republica Moldova să îşi satisfacă nevoile cele mai imediate în materie de finanţare şi să îşi stabilizeze economia. În acelaşi timp, avem convingerea că prin aplicarea condiţiilor aferente acestei finanţări se va contribui la îmbunătăţirea guvernanţei economice a ţării şi se va încuraja realizarea unor reforme vitale”.

Comisia Europeană mai punctează că o asistenţă macrofinanciară de 90 de milioane de euro acordată anterior Republicii Moldova, integral sub formă de granturi, a fost pusă în aplicare cu succes în perioada 2010-2012. Noua asistenţă ar urma să fie plătită în trei tranşe în 2017 şi 2018


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...