Actualitate

Erdogan: Nu se pune problema unei retrageri totale a trupelor turce din Cipru

„Nu se pune problema unei retrageri totale a soldaților turci. Este ceea ce s-a discutat anterior’, a declarat Erdogan. Aproximativ 30.000 de soldați turci sunt în prezent staționați în partea de nord a insulei.

El a afirmat de asemenea că partea greacă evită încă o dată o soluție la problema cipriotă, avertizând că nu poate exista o rezolvare fără Turcia.

‘Am spus Ciprului și Greciei în mod clar că nu ar trebui să se aștepte la o soluție fără Turcia în calitate de garant. Vom fi acolo pentru totdeauna’, a declarat Erdogan presei la Istanbul, după rugăciunea de vineri.

Convorbirile de pace organizate în această săptămână la Geneva, sub egida Națiunilor Unite, au creat speranțe pentru ajungerea la o soluție pentru reunificarea Ciprului, a declarat vineri președintele cipriot Nikos Anastasiades, potrivit AFP și Reuters.

”Am trasat un drum care creează speranțe” în vederea unui acord, a declarat Anastasiades în fața jurnaliștilor, după patru zile de discuții cu liderul ciprioților turci, Mustafa Akinci, și cu miniștri de externe din Grecia, Turcia și Marea Britanie.

Potrivit șefului statului cipriot, convorbirile cu privire la reunificarea Ciprului ar trebui să producă o modificare ‘radicală’ în situația securității insulei, garantată în prezent de Atena, Ankara și Londra.

Negocierile organizate la Geneva de ONU s-au încheiat vineri dimineața. Liderii celor două comunități cipriote, susținute de Turcia, Grecia și Marea Britanie, s-au angajat să continue eforturile pentru a reunifica insula divizată de 42 de ani.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *