Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Poloniei apreciază cu rezerve aspirația președintelui-ales Donald Trump la îmbunătățirea relațiilor dintre Washington și Moscova


Varșovia este perfect de acord cu noul președinte american Donald Trump, care vrea să îmbunătățească relațiile Washingtonului cu Moscova, dar nu vrea ca acest lucru să se facă „pe spinarea Poloniei”, a afirmat vineri ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski. Într-un interviu pentru un post local de radio, Waszczykowski a mai apreciat că echipa Trump „gândește rațional, la fel ca noi, iar viziunea sa asupra lumii și asupra rivalității cu Rusia este similară cu a noastră".

În Polonia au început să sosească cei aproape patru mii de militari americani și echipamentul aferent, care vor participa la operațiunea NATO de întărire a securității țărilor din flancul estic al Alianței. Este una din măsurile dur criticate de Rusia, la fel ca instalarea scutului american antirachetă în Europa, inclusiv în România.

În cursul campaniei electorale, președintele-ales Donald Trump a lăsat de înțeles că NATO ar fi o structură „depășită” și că țările membre nu se pot aștepta să fie apărare decât în măsura în care participă și financiar la securitatea întregului bloc. Pe de altă parte, miercuri și joi, în cursul audierilor de confirmare, candidații lui Trump la funcțiile de secretar de stat și de ministru al apărării au criticat strategia agresivă a Rusiei din ultimul timp, declarații care deviază de la tonul conciliant adoptat de Trump față de Moscova.

XS
SM
MD
LG