(STUDIU) Care va fi prețul mediul al petrolului în 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În 2017, preţul mediu al ţiţeiului Brent va putea creşte la 54 dolari/baril în 2017, de la 45 dolari/baril în 2016, majorarea având la bază perspectiva că piaţa se va reechilibra, pe măsură ce oferta va scădea pentru a se adecva cererii, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, în cadrul unei analize.

Indicele Bloomberg al mărfurilor a trecut la profit în 2016, pentru prima dată în şase ani. Reprezentând performanţa mărfurilor importante, cu o treime la energie, metale şi agricultură, câştigurile au fost concentrate în domeniul metalelor industriale şi al energiei.

Sectorul energetic va fi subiectul unei atenţii împărţite. Piaţa americană de gaze naturale va fi determinată de severitatea iernii din SUA şi de cererea ulterioară pentru gaz. Piaţa petrolului, între timp, se va concentra pe capacitatea producătorilor Opec şi non-Opec să livreze reducerile de producţie promise, în timp ce ţin sub observaţie şi nivelurile de producţie din ţările ce nu sunt cuprinse în acordul din noiembrie, mai ales Libia, Nigeria şi SUA.

Cel mai mare pericol pentru petrol în primul trimestru vine dintr-o posibilă lichidare long, ca urmare a creşterii rapide a pariurilor futures optimiste la un record pe parcursul lunii decembrie, arată Ole Hansen.

Deşi în T1 2017 cel mai probabil ţiţeiul Brent va rămâne peste 50 dolari/baril, piaţa îşi va îndrepta atenţia din ce în ce mai mult către îndeplinirea reducerilor de producţie, scrie Agerpres.

Având în vedere istoria negativă a OPEC în ceea ce priveşte respectarea ţintelor sale de producţie declarate, posibilitatea creşterii producţiei în Libia sau Nigeria şi reacţia colectivă probabilă a producătorilor americani de uleiuri din şisturi bituminoase, e posibil ca traiectoria ascendentă a minimelor mai ridicate şi a vârfurilor să aibă parte de provocări în câteva situaţii, consideră Ole Hansen în analiza sa.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în primul trimestru, luând în considerare doar poziţia long combinată de aproape 900 milioane barili pentru ţiţeiurile WTI şi Brent. O poziţie cu o asemenea dimensiune record necesită menţinerea unei volatilităţi scăzute şi a conformităţii. Orice eşec a oricăreia dintre cele două cerinţe ar putea declanşa o scădere rapidă în care petrolul s-ar putea prăbuşi cu 5 până la 10 dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...