Promo-LEX îi solicită lui Dodon să discute cu Putin și despre situația școlilor din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Promo-LEX i-a solicitat președintelui Igor Dodon să contribuie la garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană și să abordeze această problemă în discuțiile pe care le va avea la Moscova, inclusiv cu președintele Vladimir Putin.

Asociația consideră că această problemă poate și trebuie să fie abordată în cadrul discuțiilor pe care Dodon le va avea în cadrul primei sale vizite oficiale la Moscova.

Promo-LEX amintește că prin hotărârea CEDO din 19 octombrie 2012 a fost recunoscută încălcarea dreptului la educație pentru cei 170 de reclamanți, iar responsabilă de aceste încălcări a fost declarată Federația Rusă. Curtea a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanților (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanți) în calitate de prejudicii morale și 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale. Această hotărâre ar fi trebuit să fie executată până la 19 ianuarie 2013.

„Cu regret, în decursul celor 3 ani, autoritățile Federației Ruse (Agentul Guvernamental și Ministerul Justiției al Federației Ruse) au ignorat demersurile reprezentanților și ale reclamanților de a executa hotărârea Curții, iar drepturile persoanelor ce doresc să studieze în baza Programului (Curriculei) Educațional al Ministerului Educației de la Chișinău rămân încălcate în continuare”, se arată într-un comunicat al asociației.

Autorii își manifestă convingerea față de faptul că executarea hotărârii CtEDO în beneficiul celor 170 de cetățeni ai Republicii Moldova ar putea contribui la respectarea atât a dreptului la educație cât și în general la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Facem apel către Președintele Republicii Moldova să abordeze în discuțiile sale cu omologul său rus problema drepturilor omului în regiunea transnistreană și să solicite executarea Hotărârii Curții Europene din 19 octombrie 2012, pentru a contribui la apărarea drepturilor și intereselor constituționale ale locuitorilor și cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană”, se mai arată în comunicat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...