(doc) Consultare publică cu privire la parcările și parcajele auto cu plată pe teritoriul țării

parcare-6

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor inițiază, începând cu data de 13 ianuarie 2017, consultarea publică a proiectului Hotărârii Guvernului „cu privire la parcările și parcajele auto cu plată pe teritoriul Republicii Moldova”, iar termenul limită de prezentare a propunerilor este 31 ianuarie 2017.

Deoarece unitățile teritorial-administrative se află în curs de dezvoltare continuă, iar numărul de vehicule este în creștere, se creează aglomerație și inevitabil, se poluează mediul ambiant. Astfel, o metodă eficientă de a gestiona aglomerația și a reduce poluarea în orașe ar putea fi introducerea modului de parcare cu plată, iar odată cu acesta, spațiile publice vor fi administrate mai eficient și efectiv.

Potrivit Regulamentului, amplasarea parcărilor şi parcajelor se va efectua în baza schemelor de amplasare a acestora, aprobate de autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile planului urbanistic general al localităţii respective şi coordonate în modul stabilit. Se va interzice organizarea şi amplasarea parcărilor cu plată pe carosabilul străzilor şi drumurilor publice.

Aspectul privind necesitatea de creare a infrastructurii parcajelor stradale pentru dezvoltarea orașelor a fost analizată din punct de vedere a celor mai bune practici din lume. Astfel, s-a stabilit că amenajarea parcajelor cu plată va reglementa traficului rutier și va majora siguranța rutieră pe drumurile publice în conformitate cu Directivele și Regulemantele Europene.

Nici un sistem de parcaj cu plată nu va funcționa fără existența unui sistem adecvat de impunere pentru pedepsirea posesorilor de vehicule care nu se conformează normelor stabilitate pentru asigurarea accesului corect și echilibrat în spațiile destinate parcării.

Proiectului Hotărârii Guvernului  prezintă regulamentul ce stabileşte condiţiile şi modul de construcţie, amenajare şi administrare a parcărilor şi parcajelor auto cu plată amplasate în intravilanul localităţilor Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente