Ministrul Mediului: Nistrul va fi distrus dacă Ucraina va mai construi 6 hidrocentrale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă intenția Ucrainei, de a construi 6 noi hidrocentrale pe râul Nistru se va materializa, atunci fluviul va fi distrus, susține ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

Ucraina intenționează să construiască 6 hidrocentrale mici în amonte de complexul hidroenergetic Nistrean (regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsc, si Cernăuți).

„În rezultatul construcției acestei cascade, precum și luând în considerație faptul că starea ecologică a Nistrului în ultimele decenii, s-a înrăutăţit considerabil, impactul asupra ecosistemului fluviului în aval de complexul hidroeneregtic va fi unul dezastruos. Ca urmare, calitatea apei va fi deteriorată, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul va fi înămolit”, a reacționat Munteanu.

Ministrul a semnat o scrisoare, prin care a solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier (Convenția Espoo), semnată și ratificată de Moldova și Ucraina, și prevederilor Protocolului privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul ESM).

Potrivit acestuia, în prezent „lipsește și un Acord de colaborare între Ucraina și Republica Moldova privind funcționarea complexului actual de la Novodnestrovsk, care este gestionat de partea Ucraineana fără vreo coordonare cu Republica Moldova, fapt care duce la inundații (2008 și 2010) sau secetă hidrologică (2015, 2016)”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...