„Este un lucru extrem de periculos pentru că ne-am putea pomeni la un moment dat cu o presă sută la sută dependentă de o grupare care controlează astăzi puterea în Republica Moldova. Atunci nu facem decât să ne îndreptăm spre o dictatură pe care a reuşit să o construiască Lukaşenko în Belarus”, a declarat jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Ar trebui să facem un apel către comunitatea de experţi care ar trebui să arate mai mult ataşament faţă de această platformă. Cu regret, este unicul spaţiu în care am putea să vorbim. Dacă vor veni mulţi oameni cu greutate în societatea noastră care pot şi au ce să spună, vor face Jurnalul mult mai interesant. Urmează o bătălie foarte complicată care va arăta că mass-mediei nu poţi să-i închizi gura, cu atât mai mult unui post ca Jurnal TV care va continua să fie deranjant pentru guvernare”, a spus istoricul Octavian Ţîcu.

„Cuvântul-cheie al anului 2016 a fost „monopolizarea” politică, economică. A rămas monopolizarea mass-media care întregeşte acest peisaj pe care îl construieşte Plahotniuc. Rămâne un holding şi un holdingaş. Astfel monopolizarea se încheie. Mergem către un regim autoritar. Jurnal TV întotdeauna a fost în primele trei poziţii la rating, iar la credibilitate de multe ori le întrecea pe celelalte”, a spus comentatorul politic Victor Ciobanu.

„A muta dintr-un loc în altul o televiziune este un lucru extrem de complicat. Cred că este nevoie de minim trei luni pentru a reveni la o activitate normală. Aveţi nevoie de un spaţiu adecvat, iar să-l găseşti nu e un lucru simplu. E nevoie de construcţii, inginerie, e un proces foarte complicat. Exact ca în perioada 2005-2009, presa din RM se va retrage pe on-line. Oricât nu ar părea de straniu este unica soluţie viabilă pentru presa din RM. Holdingurile vor manipula în continuare, iar presa profesionistă se va concentra şi se va micşora astfel încât ponderea ei va fi foarte mică, din păcate. Aceşti troli au acaparat spaţiul public şi au inversat valorile în jurnalistică şi au schimbat jurnaliştii din RM. Acum ne pomenim că jurnaliştii care îşi fac onest meseria sunt insultaţi şi denigraţi. Lucrurile sunt atât de grave, încât democraţia va muri foarte curând”, a comentat jurnalistul Ion Terguţă.

Invitaţii lui Val Butnaru afirmă că, prin închiderea postului Jurnal TV, regimul controlat de Plahotniuc urmăreşte, de fapt, înăbuşirea spiritului protestatar în rândurile populaţiei.

„Plahotniuc din 2015 a înţeles pericolul mare care îl paşte. Este vorba despre protestul străzii, capacitatea de mobilizare a Platformei DA împreună cu Jurnal TV. Asta explică de ce într-un mod atât de rapid a recurs la preluarea puterii. Sunt paşi concreţi care au urmat. Şi demiterea Guvernului Streleţ, şi încarcerarea lui Filat, preluarea celor care încurcau în aceste scheme, preluarea preşedinţiei etc. Ultimele acţiuni ale lui Plahotniuc sunt un indicator clar că el vrea să preia o funcţie serioasă în stat, care să-i dea posibilitatea şi pârghii de a acţiona decisiv, în calitate de premier al RM. Acum avem nevoie de o mobilizare exemplară, toate segmentele care au rămas sănătoase”, a menţionat Octavian Ţîcu.

„Guvernarea este preocupată de a înăbuşi dorinţa de revoltă şi acţiunile în adresa Jurnalului se înscriu exact în aceeaşi logică. Guvernarea a făcut foarte mult ca să obţină puterea, iar singura ei preocupare este conservarea ei”, a spus Ion Terguţă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.