Parteneriat – capcană? China a cumpărat ultimul model de multirol rusesc ca să îl copieze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apropierea dintre Moscova şi Beijing, rezultată pe fondul răcirii relaţiilor dintre Rusia şi Occident, a dus la încheierea unor contracte de livrare de tehnică militară din partea rusă care în urmă cu doar câţiva ani ar fi părut inimaginabile.

Astfel, în 2015, oficialii de la Beijing au anunţat că au semnat un contract de 2 miliarde dolari cu Rusia pentru livrarea a 24 de multirol Suhoi Su-35, iar cele mai noi rapoarte ale agenţiilor de informaţii occidentale arată că acest contract a fost parţial onorat la finalul anului trecut, anunţă IB Times.

Conform informaţiilor, liderii militari de la Beijing ar fi dispus ca avioanele ruseşti să fie poziţionate în baza aeriană Suixi, din provincial Guangdong, o locaţie aflată în apropierea zonei disputate de China şi alte 5 state din Marea Chinei de Sud.

Su-35 este cel mai performant avion de luptă de care Rusia dispune în acest moment, dar presa de stat de la Beijing susţine că, odată cu realizarea primului avion „invizibil” al Chinei, J-20, multirolul rusesc îşi va pierde din valoare, fapt pentru care guvernul chinez ar dori să rezilieze contractul.

Vreme de mai mulţi ani, China a încercat să ţină pasul cu tehnica de luptă din alte ţări, în materie de aeronave, produsele indigene J-20, J-10 şi J-15 trecând peste nivelul mediu al altor avioane de luptă, dar rămânând tributare tehnologiei livrate de Moscova, cum ar fi propulsorul Saturn AL-31 de generaţie mai veche.

Unul dintre analiştii şi istoricii specializaţi în istoria aviaţiei militare din China, Andreas Rupprecht, afirma însă că interesul Beijingului în semnarea contractului pentru livrarea avioanelor Su-35 ar fi fost motivat doar de intenţia de a pune mâna pe câteva exemplare ale multirolului rusesc de ultimă oră şi a copia tehnologia ascunsă în motorul Saturn AL-41F1S, cel care asigură o manevrabilitate deosebită aparatului de zbor produs în Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...