Țara din UE cu cea mai mare poluare: A ajuns o Chină a Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dependenţa energetică a Poloniei de resursele de cărbune face ca ţara est-europeană să fie considerată la fel de poluată ca şi China, aerul din marile oraşe fiind în unele zile de-a dreptul irespirabil.

Weekendul trecut, locuitorii Varşoviei au fost sfătuiţi de autorităţi să rămână în case dacă se poate, iar mulţi dintre cei care s-au aventurat în aerul înţesat de particule poluante au fost nevoiţi să poarte măşti anti-smog, arată revista Quartz.

Măsurătorile oficiale efectuate duminică, 9 ianuarie, în capitala Poloniei, au arătat o concentraţie de 437 micrograme de particule poluante în metrul cub de aer, mult peste norma de 50 stabilită în cadrul UE.

În Paris, depăşirea acesteia şi atingerea nivelului de 80 micrograme/mc a forţat autorităţile să declare „alarmă de smog” în oraş şi împrejurimi.

Conform Air Quality Index, nivelul de poluare cu dioxid de sulf şi monoxid de carbon din câteva cartiere ale Varşoviei a atins în weekend nivelul de 176.

În aceeaşi perioadă, Beijingul se confrunta cu o concentraţie de gaze poluante de 196, în vreme ce la New York sau în Londra, cifrele au indicat concentraţii de 31, respectiv 72, conform aceluiaşi indice internaţional.

În termocentralele din Polonia, 80% din combustibil este reprezentat de cărbune, dar situaţia se întâlneşte şi în micile gospodării, unde acest combustibil este folosit la încălzire, lucru care face ca orice zi cu temperaturi scăzute să devină un adevărat coşmar din punct de vedere al purităţii aerului.

Pentru moment, politica guvernului de la Varşovia pare mai degrabă îndreptată spre protejarea industriei miniere din sectorul carbonifer, aceasta având un impact destul de mare pe piaţa muncii din ţară.

De altfel, un top al oraşelor poluate din Europa întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că 33 din primele 50 de metropole cu aer impur se găsesc în Polonia, în special în zona industrializată din sudul ţării.

Pentru localnicii din Cracovia, spre exemplu, boli precum astmul şi afecţiuni ale inimii sau ale sistemului circulator sunt frecvent întâlnite din cauza expunerii la nivelul ridicat de poluare din aer.

De altfel, în vreme ce populaţia din Varşovia este nevoită să îşi comande măştile anti-smog de pe internet, locuitorii Cracoviei le cumpără direct din farmacii sau din magazinele cu articole de sport.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...