Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul de la Berlin va…

Guvernul de la Berlin va plăti pensii moldovenilor care lucrează sau au lucrat în Germania

Cetățenii R. Moldova care muncesc sau au muncit în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din partea acestui stat. Un acord în acest sens a fost semnat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale si Familiei al R. Moldova și Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale din Germania.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din R. Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Potrivit documentului, cetățenii R. Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Acordul prevede că, la stabilirea dreptului la pensie, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât R. Moldova, cât și Germania vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale si Familiei al R. Moldova, R. Moldova a semnat 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania. Acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. La etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă.