AP: Cazuri celebre de „kompromat” în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înregistrări video neclare cu bărbaţi întreţinând relaţii sexuale, înregistrări audio cu figuri influente care proferează insulte la adresa aliaţilor lor apar destul de frecvent în Rusia cât să existe un cuvânt special pentru ele – „kompromat”, adică ”material compromiţător”, scrie The Associated Press, care prezintă câteva cazuri celebre.

În urma acuzaţiilor neconfirmate potrivit cărora Rusia a colectat kompromat împotriva viitorului preşedinte american Donald Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a respins ca pe o încercare de a submina o potenţială îmbunătăţire a relaţiilor între Washington şi Moscova după învestirea miliardarului.

”Kremlinul nu se angajează în colectarea de informaţii compromiţătoare”, a declarat el miercuri.

Însă asemenea materiale apar în Rusia de decenii.

Cele mai recente cazuri de kompromat susţin adesea interesele Kremlinului sau apar prin intermediul unor publicaţii considerate apropiate administraţiei preşedintelui rus Vladimir Putin.

VICTORIA NULAND

În timpul demonstraţiilor împotriva fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014, a apărut o înregistrare audio aparent cu Nuland, adjuncta secretarului de Stat, şi ambasadorul american Geoffrey Pyatt discutând despre care dintre liderii opoziţiei i-ar plăcea Washingtonului să fie premier.

Publicarea înregistrării a fost prezentată ca o probă a instigării americane făţişe în aceste tulburări. Însă ceea ce a atras cel mai mult atenţia a fost modul obsecen în care Nuland a pus la punct Uniunea Europeană, pe ai cărei ambasadori Washingtonul îi considera indecişi şi reacţionând prea încet.

Înregistrarea a fost considerată ca făcută de Rusia. Nuland a etichetat-o drept o ”măiestrie impresionantă”.

MIHAIL KASIANOV

Kasianov a fost primul premier al lui Putin, înainte să devină unul dintre cei mai importanţi lideri ai fragmentatei opoziţii ruse. Partidul său a participat în alegerile parlamentare de anul trecut, iar el era considerat un posibil contracandidat al lui Putin în alegerile prezidenţiale din 2018.

În martie 2016 a fost difuzată o înregistrare video neclară în care Kasianov pare să facă sex cu o femeie prezentată drept o activistă din cadrul opoziţiei şi să vorbească cu dispreţ despre alţi lideri ai opoziţiei. Întregistrarea a fost difuzată pe postul NTV, controlat de stat şi cunoscut ca un vehement critic al opoziţiei şi un susţinător al lui Putin.

BORIS NEMŢOV

Înainte să fie asasinat pe un pod, lângă Kremlin, în 2015, Nemţov era unul dintre cei mai hotărâţi şi charismatici opozanţi ai lui Putin. El a fost unul dintre liderii din prim-planul demonstraţiilor în masă anti-Kremlin de la sfârşitul lui 2011, în urma unor alegeri parlamentare pătate de acuzaţii de fraudare.

Amploarea şi persistenţa acestor demonstraţii au părut să-i ia prin surprindere pe oficiali, care au început să caute mijloace prin care să le înăbuşe, fără să opereze arestări în masă.

În ajunul unuia dintre proteste, site-ul Life News, considerat strâns legat de Kremlin şi serviciile ruse de securitate, a publicat înregistrări cu Nemţov care părea să insulte alţi lideri ai opoziţiei. Aceste înregistrări au amplificat dezacorduri personale şi tactice şi au sublinat opoziţia.

Nemţov a declarat că unele dintre înregistrări au fost manipulate sau falsificate şi a recunoscut că altele erau autentice.

IURI SKURATOV

În 1999, Boris Elţîn era preşedinte, iar Putin conducea FSB şi părea să se pregătească să preia ştafeta de la acesta.

Skuratov, la acea vreme procurorul general al Rusiei, ancheta acuzaţii de corupţie în administraţia Elţîn. Preşedintele a încercat să-l concedieze, însă Parlamentul s-a opus.

O înregistrare video a fost difuzată de televiziunea de stat, în care un bărbat care părea să semene cu Skuratov întreţinea relaţii sexuale cu prostituate. Acest lucru determină Parlamentul să-l suspende. Putin este cel care l-a prezentat în mod public pe bărbatul din înregistrare ca fiind Skuratov.

La câteva săptămâni după ce Putin a devenit preşedinte, în Ajunul Anului Nou din 1999, Parlamentul l-a destituit pe Skuratov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...