Dacă Trump nu declanşează un război comercial, 2017 va fi un an al revenirii economice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

2017 ar putea fi un an în care revenirea economică va continua în zona euro, în Germania, motorul de creştere al Europei, şi mai ales în SUA, cea mai mare economie a lumii, arată prognozele industriaşilor germani, ale Deutsche Bank şi ale Băncii Mondiale, potrivit Ziarul Financiar.

Anul 2017 este şi unul al riscurilor majore. Printre ele, BM şi Forumul Economic Mondial menţionează protecţionismul lui Trump, polari­zarea societăţii şi creşterea inegalităţii distribuirii veniturilor.

Economia germană, locul către care se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor româneşti şi de unde vin unii dintre cei mai mari angajatori din România, a crescut probabil cu 1,8% în 2016, ajutată de o accelerare spre finalul anului, potrivit mai multor analişti intervievaţi de Bloomberg. Ritmul ar fi cel mai rapid de după 2011 şi superior celui estimat pentru zona euro, de 1,6%. Şomajul aflat la cel mai redus nivel din istoria ţării şi îmbunătăţirea sentimentului din mediul de afaceri sunt dovezi ale puterii economiei germane, care are în faţă un an plin de riscuri care pot deriva din, spre exemplu, alegerile naţionale din toamnă şi negocierile privind Brexitul.

„Dacă privim înapoi, vedem clar că economia germană a fost impulsionată de cheltuielile publice şi private, ceea ce are legătură cu o piaţă a muncii robustă, cu salariile mai mari şi cu inflaţia foarte slabă“, spune Andreas Rees, economist la UniCredit.

Federaţia Industriilor Germane (BDI) estimează că economia germană va creşte cu 1,5% în 2017, că exporturile vor avansa cu 2-3% şi că numărul salariaţilor, în prezent de 43,5 milioane, se va majora cu până la 500.000. Dieter Kempf, preşedintele BDI, este precaut. „Având în vedere incertitudinile politice de la nivel global, periculoase pentru economia noastră, creşterea viitoare nu poate fi considerată ceva sigur“, spune Kempf. El apreciază că situaţia globală este mai neclară decât în anii anteriori şi că incertitudinile şi sursele de conflict se apropie tot mai mult de Uniunea Europeană.

Şi Banca Mondială (BM), în cele mai recente prognoze, avertizează că propunerile protecţioniste ale lui Donald Trump, preşedintele ales al SUA, de a impune tarife ridicate pentru produsele importate din ţări precum Mexic şi China riscă să declanşeze un război comercial. Un astfel de conflict ar întuneca perspectivele de creştere economică ale SUA. Altfel, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca SUA şi ţările exportatoare de materii prime să înregistreze performanţe frumoase în 2017, notează Deutsche Welle. BM estimează că PIB-ul american va creşte cu 1,6% anul acesta şi cu 2,2% anul viitor. La accelerare vor contribui revenirea activităţii din industrie şi investiţiile.

Pentru zona euro, BM estimează o creştere economică de 1,5% în anul acesta, faţă de un avans de 1,6% anul trecut. Creşterea va încetini la 1,4% în 2018. Însă va exista totuşi o creştere, ceea ce arată că zona euro îşi revine treptat după criza financiară mondială. Creşterea economiei mondiale va accelera de la 2,3% anul trecut – cea mai slabă evoluţie de după criză – la 2,7% anul acesta. „Este încurajator să vezi la orizont perspective economice mai solide“, a afirmat Jim Yong Kim, preşedintele BM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...