Marile compani petroliere se pregătesc să-şi crească investiţiile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Companiile petroliere se pregătesc pentru investiţii mai mari în acest an în condiţiile în care preţurile petrolului în creştere le dau încredere să readucă la viaţă unele dintre proiectele amânate în timpul îngheţării investiţiilor din ultimii doi ani, scrie Financial Times.

Ţiţeiul Brent se tranzacţionează la aproximativ 55 dolari pe baril, dublul minimului pe 12 ani atins la începutul anului trecut, după ce ţările producătoare din interiorul şi din afara Opec au convenit în luna decembrie prima reducere a producţiei din mai mult de un deceniu.

Creşterea, dublată de reducerile dramatice de costuri realizate de companiile petroliere de la prăbuşirea preţurilor petrolului, a îmbunătăţit generarea de cash flow în industrie.

Cheltuielile de capital la nivel mondial realizate de companiile de explorare şi producţie vor totaliza 450 miliarde de dolari în 2017, cu 3% mai mult decât în 2016, punând capăt unei perioade de doi ani de reduceri drastice, potrivit estimărilor companiei de consultanţă în energie Wood Mackenzie. Între timp, numărul deciziilor finale de investiţii luate de aceste 60 de companii legate de noi proiecte upstream se va dubla la peste 20 în 2017, de la nouă anul trecut.

Şi alţii din cadrul industriei au estimări similare.

Totuşi, în pofida creşterii, investiţiile companiilor E&P din 2017 se vor situa cu 40% sub nivelul din 2014, iar numărul aprobărilor de proiecte noi va fi sub media de 40 pe an înregistrată în perioada 2010-2014, potrivit Wood Mac.

„Am trecut de pragul de jos, însă nu cred că va urma o accelerare semnificativă“, spune Iain Armstrong, analist la Brewin Dolphin. Acesta remarcă nesiguranţa privitoare la cererea pe termen lung de petrol în condiţiile dezvoltării vehiculelor elec­trice şi a tehnologiilor verzi. Aceasta, dublată de semne de întrebare pe termen mai scurt legate de durabilitatea reducerilor Opec, va face ca firmele E&P să nu aprobe proiecte cu un nivel de break-even cu mult peste 50 de dolari pe baril, adaugă Armstrong.

Potrivit analistului Brewin Dolphin, tema comună a tuturor companiilor petroliere va fi determinarea de a evita o revenire la cheltuielile extravagante din anii de boom.

În decembrie, banca americană de investiţii Goldman Sachs şi-a revizuit previziunile privitoare la nivelul preţurilor petrolului pentru al doilea trimestru al acestui an în urma deciziei Opec de reducere a producţiei şi cererii în creştere din partea consumatorilor, potrivit CNBC.

Astfel, proiecţia a fost majorată la 57,50 dolari pe baril de la 55 dolari pentru petrolul american şi la 59 dolari, de la 56,50 dolari pe baril pentru petrolul Brent.

Cei 29 de analişti şi economişti chestionaţi de Reuters la începutul lunii decembrie a anului trecut au anticipat că petrolul Brent va atinge în medie 57,1 dolari în 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...