Dosarul singurului funcționar învinuit de îmbogățire ilicită, pe masa judecătorilor. Valerian Bânzaru și-a dat demisia

Anticoruptie.md
12/01/2017
Valerian Bânzaru. Foto: moldovaorg.md

Cauza pornită pe numele lui Valerian Bânzaru, singurul funcționar reținut pentru îmbogățire ilicită, în iunie 2016, a fost expediată în instanța de judecată în luna decembrie a anului trecut. Între timp, bărbatul și-a dat demisia din funcția de șef al Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, potrivit serviciului de presă al instituției. 

Valerian Bânzaru a fost reținut la sfârșitul lunii iunie, ulterior fiind plasat în arest. O lună mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a decis eliberarea lui, bărbatul fiind trecut sub control judiciar. Inițial, el nu a fost însă suspendat din funcție, rămânând oficial la conducerea Direcției generale dezvoltare regională. Ulterior, Bânzaru a depus cerere de demisie. „El a fost în concediu de boală de pe 17 august până pe 5 septembrie. Din 5 septembrie, la demersul Procuraturii, a fost suspendat din funcție până la o decizie finală a instanței de judecată. Între timp, pe 16 noiembrie, dumnealui a depus cerere pentru a fi eliberat din funcție. Deocamdată direcția nu are un alt șef, locul a rămas vacant”, a precizat Ecaterina Staci-Grigorean, șefa serviciului de presă al MDRC, pentru Anticoruptie.md. 

Potrivit oamenilor legii, Valerian Bânzaru deţine personal şi prin intermediari bunuri şi mijloace financiare care în cumul au fost estimate la șase milioane de lei, valoare care depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011-2015. Potrivit CNA, este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte un milion de lei, un automobil de peste 600.000 de lei, active financiare la două bănci în valoare de 295.000 de lei şi 18.000 de lei.

Ofițerii de urmărire penală au stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei și denotă că unele venituri ar fi fost obținute ilegal. Oamenii legii au pornit o cauză penală pentru îmbogăţirea ilicită, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 120.000 la 160.000 de lei sau cu închisoare de la trei la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la 15 ani.

În 2015, fostul șef de direcție a fost vizat într-o investigație a portalului Moldovacurata.md care scotea la iveală că Valerian Bânzaru locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj. Deși locuia acolo de ani buni, oficial funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. 

Bânzaru a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu și în cadrul unui alt dosar instrumentat de CNA şi procurori, fiind bănuit de trucarea mai multor licitaţii publice. La sfârșitul lunii martie 2016, angajaţii CNA au descins la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, inclusiv în biroul funcţionarului suspectat, de unde au fost ridicate mai multe documente.

Anticoruptie.md
12/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii