Linkuri accesibilitate

„Un fost spion MI6, cunoscut serviciilor de informații americane, este autorul rapoartelor despre Trump in Rusia” (Video)


Birourile Orbis Buiness Intelligence unde lucrează fostul agent MI6, Christopher Steele, la Londra
Birourile Orbis Buiness Intelligence unde lucrează fostul agent MI6, Christopher Steele, la Londra

Christopher Steele a fost iniţial angajat de compania Fusion GPS din Washington DC să investigheze afacerile lui Donald Trump de către o importantă personalitate republicană.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a respins miercuri cu vehemenţă relatarile că Rusia ar fi strâns informații compromițătoare despre el, calificându-le drept „dezinformație”, „stiri false”și „invențiile” unor „minți bolnave”. Directorul Serviciilor Naţionale de Securitate ale Statelor Unite, James Clapper i-a spus ieri preşedintelui ales că agentiile americane de informatii nici nu au scris şi nici nu au dat presei documentul prin care serviciile secrete ruseşti ar fi avut „ informaţii compromiţătoare” despre el. Despre povestea din spatele acestei dispute scrie astazi agentia Reuter.

Relatarea agentiei Reuter se intituleaza „Un fost spion MI6, cunoscut serviciilor de informatii americane, este autorul rapoartelor despre Trump in Rusia”. Numele acestui fost angajat al serviciului de informaţii externe britanic MI6 este Christopher Steele, potrivit unor persoane care ii cunosc activitatea. El a lucrat ca agent sub acoperire in diplomaţie, in Rusia, la Paris şi la biroul Commonwelath din Londra.

Dupa ce a parasit agentia MI6, fostul spion a oferit informatii utile FBI-ului american despre corupţia la nivel foarte inalt din fotbal, iar informaţiile oferite in acel caz au dus, pina la urmă, la declansarea unei mari investigatii internaţionale care a generat demisia lui Sepp Blatter din fruntea FIFA.

Bunul renume in aceasta investigatie al fostului agent Steele a fost cauza pentru care, serviciile americane de informatii au laut în serios informaţiile oferite acum in legatura cu Donald Trump si Rusia, dupa cum au declarat ieri oficialităţi americane .

Christopher Steele a fost iniţial angajat de compania Fusion GPS din Washington DC să investigheze afacerile lui Donald Trump de catre o importanta personalitate republicană, ramasa neidentificată, şi care ar fi dorit să împiedice nominalizarea lui Donald Trump drept candidat al republicanilor la alegerile de anul trecut. BBC-ul, scrie agentia Reuter, a relatat ca iniţial fostul agent britanic ar fi fost angajat de guvernatorul Jeb Bush, dar aceasta informaţie nu a putut fi verificată.

Cine este Christopher Steele
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

Domnul Steele ar fi lucrat în continuare cu Fusion GPS si după nominalizarea lui Donald Trump, iar informaţiile sale au circulat in zona personalităţilor Partidului Democrat si prin redactiile unor importante ziare, televiziuni si agentii de presa internationale.

Relatia dintre Steele si FBI, scrie Reuter, a inceput in luna iulie si s-a axat pe informaţiile din domeniul fotbalului si corupţiei la nivel inalt, dar ea a incetat cu o luna inaintea alegerilor americane din 8 noiembrie, deoarece fostul spion britanic a fost nemultumit de ritmul lent in care se avansa in investigatiile sale.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, FBI-ul a început să analizeze relatiile dintre Donald Trump si persoane din cercul sau de apropiaţi cu importanti oameni de la Moscova, in baza informatiilor obtinute initial de la fostul agent secret britanic, dar investigatiile au fost oprite cu citva timp inainte de alegerile americane, pentru ca agentia sa nu fie invinovăţită că se implică în politică.

Rapoartele lui Steele au fost oferite mai multor agentii şi organizatii de presa, dar care, neputind verifica autenticitatea lor, nu le-au facut publice.

Marti site-ul BuzzFeed a publicat parte din aceste informatii, dar ele au fost imediat respinse atit de preşedintele ales cît şi de cei din anturajul său. Moscova a negat şi ea că ar detine informatii compromiţătoare despre Donald Trump.

Domnul Steele nu a putut fi contactat de agentia Reuter pentru aceasta relatare, dar Christopher Burrows, director si co-fondator al companiei fostului agent secret a declarat ziarului Wall Street Journal, care a publicat prima numele lui Steele, că nu poate nici să confirme şi nici să infime că aceasta companie ar fi realizat rapoartele legate de Donald Trump.

XS
SM
MD
LG