Cine este spionul care a dezvăluit informațiile despre Trump; A fost angajat de Jeb Bush

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Christopher Steele, sursa informaţiilor despre materiale compromiţătoare pe care le-ar deţine agenţii ruşi despre preşedintele-ales Donald Trump, este un fost ofiţer al serviciilor britanice de spionaj MI6, care dezvăluit FBI corupţia din FIFA, au declarat surse apropiate carierei sale, citate de Reuters. El ar fi fost angajat de Jeb Bush în timpul primarelor republicane, scrie BBC News.

Steele a petrecut ani sub acoperire în reprezentanţele diplomatice din Rusia şi Paris, precum şi la Ministerul de Externe de la Londra.

Când s-a retras din serviciile de spionaj, Steele a transmis FBI informaţii despre corupţia din cadrul FIFA.

De altfel, activitatea sa pentru dezvăluirea corupţiei din fotbalul internaţional a asigurat credibilitate informaţiilor privind relaţiile lui Trump cu Rusia, au declarat oficialii americani citaţi sub acoperirea anonimatului.

E-mailuri consultate de Reuters sugerează că, în vara lui 2010, membri ai unei echipe FBI desemnate să ancheteze “crima organizată eurasiatică” s-au întâlnit cu Steele la Londra, pentru a discuta despre acuzaţiile privind presupusa corupţie din cadrul FIFA, instituţia care organizează Campionatul Mondial de Fotbal.

Persoane apropiate activităţilor lui Steele au declarat că societatea sa cu sediul în Marea Britanie, Orbis Business Intelligence, a fost angajată de Football Association, organismul de guvernare a fotbalului din Marea Britanie, pentru a ancheta FIFA.

În perioada respectivă, Football Association spera să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 sau 2022.

Datele oficiale britanice arată că Orbis Business Intelligence a fost înfiinţată în martie 2009.

Pe fondul unui scandal de corupţie de proporţii, Moscova a fost aleasă pentru Campionatul Mondial din 2018 şi Qatarul pentru cel din 2022.

Agenţii FBI care s-a întâlnit cu Steele au lansat ulterior o investigaţie majoră privind corupţia din lumea fotbalului, ce a dus la zeci de inculpări, inclusiv ale unor înalţi oficiali. Alţi înalţi oficiali FIFA, inclusiv preşedintele Sepp Blatter, au fost nevoiţi să demisioneze.

Steele a fost angajat iniţial de FusionGPS, o companie de studii politice din Washington DC, pentru a-l ancheta pe Trump, în numele unor republicani neidentificaţi care voiau să îl împiedice să obţină învestitura republicană.

BBC afirmă că Steele a fost angajat de Jeb Bush, unul dintre cei 16 oponenţi ai lui Trump în primarele republicane din 2016. Reuters nu poate confirma deocamdată această informaţie.

Contractul a fost prelungit după ce Trump a obţinut nominalizarea republicană, iar informaţiile furnizate de Steele au circulat printre membrii Partidului Democrat, dar şi printre jurnalişti.

Colaborarea lui Steele cu FBI în privinţa lui Trump, iniţial cu agentul care a început ancheta privind FIFA şi apoi a fost transferat în Europa, a început în luna iulie.

Însă britanicul a întrerupt contactul cu autorităţile americane cu circa o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, pentru că a fost înfuriat de progrese lente făcute de FBI.

Biroul Federal de Investigaţii a deschis o anchetă preliminară privindu-i pe Trump şi anturajul său, inclusiv privind relaţiile cu Rusia, în baza rapoartelor lui Steele, au spus surse apropiate dosarului.

Însă autorităţile au slăbit ritmul în săptămânile de dinainte de scrutin, pentru a evita să interfereze cu votul.

Rapoartele lui Steele au circulat luni la rând printre jurnalişti, inclusiv ai Reuters, dar nici organizaţiile de presă, nici agenţiile americane nu au reuşit să le confirme.

BuzzFeed a publicat o parte dintre rapoartele lui Steele despre Trump marţi, însă preşedintele-ales a declarat că sunt false. Şi autorităţile ruse le-au respins.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...