Cum s-a bucurat Putin pentru un succes inventat de rectorul Universității din Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rectorul Universității de Stat din Moscova (MGU), Viktor Sadovnici, a raportat președintelui Vladimir Putin despre realizările „remarcabile” ale universității. Aflat în audiență la Putin, rectorul a declarat că universitatea sa a ocupat locul al treilea într-un clasamentul mondial, cedând locul în față doar celebrelor Stanford și Oxford, potrivit transcriptului discuției între cei doi, publicat pe site-ul Kremlinului.

„Pentru prima dată în istoria universităților rusești – chiar și sovietice – un rating extern ne-a pus în locul al treilea după calitatea studiilor. Așa ceva nu a mai fost niciodată: a treia în lume, printre miile de universități din lume, Universitatea din Moscova – locul al treilea. Doar Stanford și Oxford sunt in față. este un rating foarte bun, niciodată înainte nu am avut o astfel de evaluare”, a spus Sadovnici.

„Au devenit mai obiectivi”, a replicat Putin.

Totuși, cine este autorul ratingului cu pricina rectorul nu a precizat. Unul dintre topurile cele mai respectate din lume este clasamentul mondial universitar alcătuit de Times (The Times Higher Education World University Rankings). Dar topul respectiv plasează Universitate din Moscova abia pe locul 188. Ba mai mult, în ultimul an, MGU și-a înrăutățit poziția în scădere de la 161. În total, topul include 800 de universități, nu „mii”, cum a spus Sadovnici.

În ceea ce privește locul trei, MGU a fost clasată pe locul trei în topul Times Higher Education BRICS & Emerging Economies, care evaluează instituțiile de învățământ superior din țările în curs de dezvoltare și BRICS, care evident că nu conține nici Oxford și nici Stanford.

Acest clasament este realizat de revistă și este disponibil pe site-ul publicației. Potrivit acestui rating, pe primul loc între țările BRICS și țările în curs de dezvoltare se află Universitatea din Beijing, pe locul al doilea – Universitatea Tsinghua. Rusia este reprezentată în clasament cu 24 de universități, MGU fiind pe locul al treilea în listă pentru al doilea an consecutiv.

„Zelul cincinalului depășit” al rectorului universității poate fi explicat de sarcina trasată chiar de președintele rus Vladimir Putin în celebrele sale „Decrete din Mai” (2012). În document el a ordonat crearea programului guvernamental „5 în Top 100”, care prevede ca cel puțin 5 universități din Rusia să intre în top 100 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...